Hamilelikte Şişkinlikle Başa Çıkma
Hamilelikte Şişkinlikle Başa Çıkma

Hamilelikte aşırı şişkinlik, genellikle rahatsız edici olsa da hamileliğin normal bir belirtisidir. Ancak şişliği en aza indirmenin yolları vardır.Şişkinlik ayaklarınızla başlar ve hamilelik boyunca tüm vücudunuzda gözle görülür hal alır. Geçen hafta rahatça giydiğiniz ayakkabıların içine sığamayabilirsiniz. Çok geçmeden elleriniz ve yüzünüz de şişmeye başlar. Gün geçtikçe daha da sıkılaşan alyansınızı bile çıkarmak zorunda kalabilirsiniz.
Hamileliğin erken dönemindeki sabah bulantısından kurtulduğunuzda, vücudunuz size başka bir belirti verir:şişkinlik.Uzmanlar hamileliğin bir noktasında çoğu kadının ödem olarak da bilinen bir durum olan en azından hafif şişlik geliştireceğini belirtir. Genellikle ödem, bebeğin doğum tarihi yaklaştıkça vücut artan basınç ve ağırlık deneyimlediğinden daha belirgin hale gelir. Bir miktar hamilelik şişmesi beklenmesine ve tamamen önlenememesine rağmen, doğum odasına ulaşana kadar iltihabı azaltmaya ve rahat hissetmeye yardımcı olmanın birkaç yolu vardır.
Neden Tüm Şişlikler?
Neden aniden bu kadar şiş hissettiğinizi merak mı ediyorsunuz? Gelişmekte olan tümseğinize teşekkür edin. Büyüyen rahminiz çevredeki damarlara baskı uygular ve dolayısıyla dolaşımı bozar. Üçüncü üç aylık dönemde, bu durum özellikle sorunlu olabilir. Uzmanlar hamileliğin son aylarını desteklemek için ekstra sıvı hacminin gerekli olduğunu, ancak alt ekstremite damarlarında artan uterus kompresyonunun ağırlığı ile birleştiğinde kanın kalbe dönerken pompalanmasını yavaşlattığını açıklıyor.Dolaşım bozukluğunun bir sonucu olarak, yüz, eller ve ayak bilekleri dahil olmak üzere vücudun kalpten en uzak kısımlarının etkilenme ve şişme olasılığının yüksek olduğunu açıklıyor. Ayaklar ve parmaklar da savunmasızdır. Hamileliğin üçüncü üç aylık döneminde şişlik yaygın olsa da, bazı anne baba adayları bunu diğerlerinden daha erken yaşayacaktır. Bunun nedeni, kimin ödem yaşadığı konusunda hormonların da rol oynayabilmesidir.
Hamilelikte Şişlik Nasıl Azaltılır?
Hamilelik sırasında neden şişkinlik yaşadığınızı anlamak ne kadar güzel olsa da, muhtemelen semptomları hafifletmek için neler yapabileceğinizle daha çok ilgileniyorsunuzdur.
- Serin Tutun ve Tuzdan Kaçının
Önümüzdeki dokuz ay boyunca bir noktada şişliğin sizi etkilemesini tamamen engelleyemeseniz de, onu daha da kötüleştirebilecek kaçınılması gereken iki şey var: ısı ve tuz. Sıcak bir yaz gününde yanaklarınız kızardı ve şiştiyse, sıcağın sizi ne kadar rahatsız hissettirebileceğini zaten biliyorsunuzdur. Karışıma hamileliği ekleyin ve düpedüz perişan hale gelebilir. Ne yazık ki, bu, yaz aylarında randevusu olan bayanların ödemlere karşı özellikle savunmasız olduğu anlamına gelir. Isı ve nem damarların genişlemesine (damar genişlemesine) ve tüm kanı kol ve bacaklara çekmesine neden olur.Böylece zavallı damarlar, proöstrojen nedeniyle kalbe kan pompalamakta zorlanırlar. Yaz aylarında, klimayı açık tuttuğunuzdan emin olun ve günün en sıcak saatlerinde dışarı çıkmaktan kaçının. Yüzme havuzunda serinlemek şişliği azaltmak için özellikle yararlı olabilir (havuzunuz yoksa serin bir duş veya banyo da işe yarayabilir). Yüzmeye gidemiyorsan, soğuk bir kompres al ve soğumana yardımcı olması için ensene koy.
Hamilelik şişkinliğini kötüleştirebilecek başka bir şey de tuz alımıdır; bu özellikle simit, patates cipsi ve patates kızartması için istek duyan herkes için zor bir haberdir. Sodyum, uygun kan basıncını korumak ve vücudun birçok sisteminin düzgün çalışması için önemli olsa da, çok fazlası hücrelerin ekstra sıvı tutmasına ve şişmeye neden olabilir.
Ek Başa Çıkma Stratejileri
Şişmenize neden olabilecek ısı ve tuz gibi dış etkenlere karşı bir panzehir olarak, fazla sıvıların dışarı atılmasına yardımcı olması için gün boyunca bol su içtiğinizden emin olun. Bu sadece şişmenize yardımcı olmakla kalmaz, aynı zamanda büyüyen bebeğinizin sağlığı için önemlidir .
Mümkün olduğunda (özellikle günün sonunda) ayaklarınızı yükseltmenizi ve bir yerde çok uzun süre oturmamanızı veya ayakta durmamanızı önerir. “Masa başında çalışıyorsanız, kalkın ve hareket edin; Mümkün olduğunda bir pozisyonda 30 dakikadan fazla kalmaktan kaçının.
Ayrıca , bol destekli rahat ayakkabılar ve iyi oturan tayt veya çorap giymenizi önerir. Ayrıca baldırlarda kan dolaşımını engelleyebilecek sıkılaştırıcı bantları olan herhangi bir giysi veya ayakkabıdan kaçınmak iyi bir fikirdir. Kompresyon çorapları ve giysiler de şişmeye yardımcı olmak için popüler bir seçim haline geldi. Bu ürünler, basınç uygulayan ve daha iyi kan akışı sağlayan sıkı örülmüş kumaşla ayak bilekleriniz gibi şişmeye karşı hassas bölgeleri kapatmak için özel olarak tasarlanmıştır. Bacaklarınıza enerji vermek ve şişmeyi azaltmak için kompresyon taytları veya taytları deneyin.
Ayrıca hamileliğiniz boyunca aktif kalmanız ve hafif ila orta düzeyde egzersiz yapmanızı öneririz.Bu fiziksel aktivite sıvıları harekete geçirecek ve bacak damarlarının sıvıyı kalbe geri pompalamasına yardımcı olacaktır.
Hamilelikte Şişlik Ne Zaman Endişelenmeli?
Unutmayın, doğuma doğru ilerlerken bir miktar normal şişlik beklense de, ellerde veya ayaklarda aşırı su tutulması konusunda tetikte olmak önemlidir. Şiddetli şişlik, preeklampsi olarak bilinen bir durum olan tehlikeli derecede yüksek tansiyonun bir işareti olabilir. Yalnızca bir bacağınızda ani şişlik veya şişkinlik fark ederseniz, genellikle hassasiyet veya ağrı, şiddetli baş ağrıları, bulanık görme veya hızlı kilo alma ile birlikte görülürse hemen sağlık uzmanınızla iletişime geçin.






