Bebeğim 12 Aylık

Bebeğim 12 Aylık

Tem 11, 2023 - 16:52
 0  51
Bebeğim 12 Aylık

12 aylık

12. aya gelindiğinde, bebeğinizin doğum ağırlığı muhtemelen üç katına çıkmış olacak ve yeni doğduklarından yaklaşık bir buçuk kat daha uzun olacaklardır. Beyinleri bir yetişkininkinin yaklaşık %60'ı kadar büyümüştür . Büyümeleri bundan sonra yavaşlayacak. Büyüme tablosuna göre beklendiği gibi büyüdüğü sürece, bebeğinizin boyunu veya kilosunu diğer bebeklerinkiyle karşılaştırmamaya çalışın .

Bebeğiniz dikkatini nesneleri kaldırıp incelemek gibi ince motor becerilerini geliştirmekten büyük kaslarını çalıştırmaya çevirdiği için artık oldukça meşgul olacaksınız . İtiyor, tekmeliyor, fırlatıyor, tencerelere vuruyor ve kapların içine bir şeyler koyuyor olacaklar. 12 aylık bebeklerin her oyun için 2 ila 5 dakikalık bir dikkat süresi vardır, bu nedenle onları meşgul etmek için yaratıcı düşünmeniz gerekecektir. İyi bir fikir, her seferinde sadece birkaç oyuncağı ortaya çıkarmak, sonra onları kaldırmak ve farklı olanları ortaya çıkarmaktır.

Emziriyorsanız , bebeğinizin sütten kesmeye karar verdiğini görebilirsiniz veya zamanının geldiğine kendiniz karar verebilirsiniz . Mümkünse yavaş yavaş sütten kesmek en iyisidir, böylece sütünüz yavaş yavaş azalır. Ama istemiyorsanız, işe dönecek olsanız bile sütten kesmeye gerek yok . 12. aydan itibaren bebeğinizin ana içeceği damlatmaz bardaktan su olmalıdır . Bebeğiniz, günde 1 buçuk porsiyon süt ürünlerinin bir parçası olarak az miktarda tam yağlı inek sütü içebilir .

Bebeğim ne yapabilir?

 Fiziksel Gelişme

Fiziksel olarak kendilerini yukarı çekiyor ve hareket etmek için mobilyaları kullanıyor olabilirler . Bazı bebekler artık kendi başlarına ayakta durabiliyor ve ilk adımlarını atıyor olabilirler . 12 aylıkken bebeğiniz ellerini ve parmaklarını kullanmakta ustalaşacaktır. Bir kaşık tutacaklar ve onunla kendilerini beslemeye çalışacaklar. Bebeğinizi kendi başına bir bardaktan içmeye ve içmek için biberon yerine bardak kullanmaya teşvik edin. İdeal olarak 18 aya kadar biberon kullanmayı bırakmalısınız.

Bilişsel gelişim

12 aylık bebeğiniz büyük olasılıkla resimli kitaplara ilgi gösterecektir. Ayrıca müzik dinlemekten ve ses çıkaran oyuncaklarla oynamaktan keyif alacaklardır.

Sosyal Gelişim

Onlara veda ettiğinizde biraz ayrılık kaygısı da olabilir . Her zaman üzerlerine gelmeyerek bağımsızlıklarını teşvik etmeye yardımcı olabilirsiniz - her zaman yanlarında olduğunuzu bilmelerini sağlayın, ancak sizi her aradıklarında koşarak gelmeyin.

Duygusal Gelişme

12 aylık bebeklerin çoğu başka bir kişinin sıkıntısını hissedebilir ve ona empati gösterebilir. Keşfetmek ve oynamak için en rahatlarını siz yakındayken hissederler ve bazen güvence için sizi ararlar.

Dil Gelişimi

Bebeğinizin kelime dağarcığı muhtemelen 'anne' ve 'baba'nın yanı sıra birkaç kelimeden oluşur. Kulağa sohbet gibi gelen sözler gevezelik edecekler. Ayrıca basit talimatlara ('bana bardağı ver') yanıt verebilecekler ve onlara isim verdiğinizde vücutlarının bölümlerini işaret edebilecekler.

Bebeğimin gelişmesine nasıl yardımcı olabilirim?

Bebeğinizle mümkün olduğunca konuşmaya ve okumaya devam edin. Onlarla konuşun, onlara ne yaptığınızı söyleyin ve talimatları takip etmelerine yardımcı olun. Hatta 'lütfen' ve 'teşekkür ederim' diyerek tavırlarını geliştirmeye başlayabilirsiniz. Bebeğinizi hareket etmeye ve keşfetmeye teşvik etmek önemlidir . Ayakta durmak ve yürüme alıştırması yapmak için kendilerini yukarı çekmelerine yardımcı olun. Birkaç  çarpmayı bekleyin, ancak şimdi çocuğunuzun güvenliği konusunda çok dikkatli olmanız gerekecek . Küçük nesneleri alıp ağızlarına koymaya bayılacaklar, bu yüzden etrafta boğulabilecekleri hiçbir şey olmadığından emin olun .

Geliştirme sorunu işaretleri

Bebekler farklı oranlarda gelişir. 12. ayda aşağıdaki durumlarda doktorunuzla veya ana çocuk sağlığı hemşirenizle konuşun:

  • iyi tanıdıkları insanları gördüklerinde mutlu olmazlarsa
  • göz teması kurmazlarsa
  •  hiç hareket etmeye başlamamışlarsa veya oturmuyorlarsa
  •  birisi onlarla konuşurken gevezelik etmez veya başka sesler çıkarmazlarsa doktorunuza veya ana çocuk sağlığı hemşirenize danışın.

like

dislike

love

funny

angry

sad

wow