Bebeğim 9 Aylık

Bebeğim 9 Aylık

Tem 5, 2023 - 16:11
 0  50
Bebeğim 9 Aylık

9 aylık

Yaklaşık 9 aylıkken, bebeklerin beyinlerinde bir büyüme atağı olur. Şimdi gerçekten bir kişilik geliştirecekler ve siz onların büyüyecekleri çocuğa bir göz atacaksınız. Bebeğinizin hafızası geliştikçe, birkaç kişiyle daha güçlü bağlar kuracak ve bazı insanları diğerlerine tercih etmeye başlayacaktır. Onlardan ayrıldığınızda hala ayrılık kaygısı yaşıyor olabilirler , ama endişelenmeyin - bu normaldir.

Şimdiye kadar bebeğiniz, alıp kendi başlarına yiyebilecekleri parmak gıdaları tutabilmelidir. Onlara her gün 5 besin grubunun her birinden çeşitli yiyecekler verdiğinizden emin olun : sebzeler; meyve; yağsız et, balık, kümes hayvanları veya et alternatifleri; tahıllar ve tahıl; ve süt, peynir, yoğurt ve süt ürünleri alternatifleri. 9. aydan itibaren süt emzirmelerinden önce de mama vermeye başlayabilirsiniz. Böylece bebeğiniz süt alımını azaltmaya başlayabilir.

Bebeğiniz mobilyaları tutarken dik durup hareket ediyor olabilir ancak bazen bu birkaç ay daha olmaz. Henüz onlara ayakkabı alma konusunda endişelenmenize gerek yok - çıplak ayakla yürümeyi öğrenmek ayaklarını ve bacak kaslarını güçlendirmeye yardımcı olur . Dışarıda dolaşmaya başladıklarında ilk ayakkabılarını almayı düşünün.

Bebeğim ne yapabilir?

Fiziksel Gelişme

Pek çok bebek 9 aylıkken hareketlidir ve bazıları yukarı çıkabilir, ancak aşağı inmek çok zordur, bu yüzden dikkatli olun. Ayağa kalktıktan sonra oturmak için dizlerini bükmeyi de öğrenecekler. 9 aylıkken bebeğiniz de devrilmeden oturabilmeli, öne doğru eğilebilmeli ve doğrulabilmeli.

Bilişsel Gelişim

Pas verme oyunları, 9 aylık birçok çocuğun favorisidir - size bir oyuncak verir ve sonra onu geri alır. Ayrıca nesneleri bir kaba koyup tekrar çıkarmaktan, halkaları üst üste dizmekten ve kolları, kapıları ve hareketli parçaları olan oyuncaklarla oynamaktan da keyif alacaklardır. 

Sosyal Gelişim

9 aylıkken bebeğiniz ayrılık kaygısı belirtileri göstermeye başlayacak. Sizden ayrıldıklarında ağlayabilirler, üzülebilirler ya da ayrılmaya çalıştığınızda size sarılabilirler. Ayrılık kaygısı da bebeğinizin uyumasını zorlaştırabilir . Yavaş yavaş bebeğiniz her zaman geri döndüğünüzü öğrenecek ve hayatlarındaki diğer insanlarla güven inşa edecek.

Duygusal Gelişme

Bebeğiniz siz yanınızdayken kendini en rahat hissedecek ve siz orada yoksanız stresli veya endişeli olabilir. Bebeğiniz, siz onlarla birlikteyken aktif olarak keşfedecek ve oynayacak ve güvence için 'check-in' için size geri dönecektir.

Dil Gelişimi

9 aylıkken bebeğiniz kelimelerin anlamlarını anlamaya başlayacak . Bir şeyi işaret ederseniz, ona bakabilirler. Gevezelik edecekler, sesleri kopyalayacaklar, dikkatinizi çekmek için sesler çıkaracaklar ve 'hayır' dediğinizde durabilirler. Muhtemelen şimdiye kadar isimlerini tanıyacaklardır. 

Bebeğimin gelişmesine nasıl yardımcı olabilirim?

Bebeğiniz muhtemelen etkileşime girebilecekleri oyuncaklarla ilgileniyor. Ama onlara çok para harcamanıza gerek yok. Mutfak dolaplarını açıp kapatarak (içeriğin güvenli olması ve parmaklarına sıkışmamalarını sağlamanız şartıyla), tencereyi vurmaları için tahta bir kaşık vererek ,kanepenin veya perdelerin arkasında ve bir kuleye yapı taşları yaparak oynayabilirsiniz.

Dil gelişimine yardımcı olmak için mümkün olduğunca bebeğinizle konuşmaya , şarkı söylemeye ve okumaya devam edin . Komik sesler çıkarın, onlara ne yaptığınızı açıklayın ve seslerine karşılık verin. Önlerinde elleriniz açık olarak ayakta durarak veya diz çökerek veya onlar size doğru yürürken ellerinden tutarak bebeğinizin yürüme konusunda güven kazanmasına yardımcı olabilirsiniz. Yürümeyi öğrenirken tutunabilecekleri bir oyuncak el arabası veya bebek arabası da satın alabilirsiniz. Dengeli, geniş tabanlı ve kendi yaşlarındaki bebekler için bir oyuncak olarak tasarlandığından emin olun. Bebek yürüteçleri, yürüme becerilerinin doğal gelişimini engelleyebileceği ve birçok yaralanmaya neden olabileceği için önerilmez.

Geliştirme sorunu işaretleri

Bebekler farklı oranlarda gelişir. 9. ayda, aşağıdaki durumlarda doktorunuzla veya ana çocuk sağlığı hemşirenizle konuşun:

  • hiç hareket etmeye başlamamış veya oturamıyorsa,
  • nesnelere ilgi göstermiyor veya nesnelere ulaşmıyorsa,
  •  sizi veya ana bakıcıyı tanımıyor  veya göz teması kurmuyorsa,
  •  sessiz seslere doğru dönme gevezelik etmiyorsa
  •  diğer insanlar tarafından yapılan sesleri tanımıyorsa doktorunuza ve ana çocuk sağlığı hemşirenize danışın.

like

dislike

love

funny

angry

sad

wow