Sıcak Havalarda Bebekler

Sıcak Havalarda Bebekler

Ağu 22, 2023 - 13:52
 0  56
Sıcak Havalarda Bebekler

Sıcak havalarda bir bebeğe bakmak zor olabilir ve ebeveynlerin, bebeklerinin çok sıcak olması ve belki de aşırı ısınması durumunda endişelenmeleri yaygındır. Gelişmekte olan ve iyi su tüketen sağlıklı bebekler, aşırı ısınmadıkça vücut sıcaklıklarını düzenlemekte genellikle sorun yaşamazlar.

Sıcak havaların bebekler üzerindeki etkileri nelerdir?

Hava çok sıcak olduğunda bebeklerin ve çocukların rahat bir vücut ısısını korumaları daha zordur. Çocuğun vücut ısısı yetişkinlere göre daha hızlı yükselir ve ısının vücut üzerindeki etkisinden hızla etkilenebilir. Ayrıca aşırı ısınma ve sıcağa bağlı hastalıklardan etkilenme riski yetişkinlere göre daha fazladır. Bebekler ve küçük çocuklar sıcaklık değişimlerine yetişkinler kadar etkili bir şekilde uyum sağlayamazlar. Bir diğer büyük fark ise bebeklerin ve küçük çocukların yetişkinler kadar terlememeleridir, bu da onların soğuma yeteneklerini azaltır. Bebeklerde ter bezleri tam olarak gelişmediğinden isilik veya dikenli ısı oluşumuna yatkındır. Bebeğinizi yıkarken sabunsuz bir yıkama kullanın ve ona hafif pamuklu giysiler giydirin .

Bebeğim vücut ısısını nasıl koruyabilir?

  • Bebeğinizi hafif, bol giysilerle rahatça giydirin ve aşırı giydirmekten kaçının.
  • Bebeğiniz dışarıdaysa başını, yüzünü, boynunu ve göğsünü gölgeleyen geniş kenarlı bir şapka taktığından emin olun.
  • Çok sıcak günlerde içeride kalın. Dışarı çıkmanız gerekiyorsa gezileri kısa tutun ve gölgede kalmaya çalışın.
  •  Bebeğiniz 6 aydan küçükse ekstra emzirme veya içmesi için mama verin. Çok sıcak günlerde 6 aydan büyük bebeklere sütlerinin arasında az miktarda soğutulmuş kaynamış su verilebilir .
  • Bebeğinizi ihtiyacınız olduğunu düşündüğünüz sıklıkta yıkayın. İdeal olarak banyo suyunun sıcaklığının soğuk değil ılık olması gerekir.
  • Bebeğinizi kısa süreliğine de olsa asla arabada bırakmayın. Park edilmiş bir arabanın içindeki sıcaklık hızla tehlikeli seviyelere çıkabilir.

Bebeğimin çok sıcak olup olmadığını nasıl anlarım?

Elinizi bebeğinizin göğsüne veya sırtına koyun ve vücut ısısını hissedin. Bu size ellerinin veya ayaklarının ne kadar sıcak olduğunu hissetmekten daha iyi bir fikir verecektir. Genellikle bebeğin ekstremiteleri vücudundan daha serin hisseder. Bebeğim aşırı ısınırsa ne olabilir? Sıcak ve aşırı ısınan bebekler genellikle huzursuzdur. Kendileriyle ilgilenen yetişkinler gibi, bir bebek de sıcakken rahatsız görünür ve hisseder. Sıcaklıkları yüksek kalırsa, susuz kalma veya ısıdan etkilenme riskiyle karşı karşıya kalırlar. Isı stresinden etkilenen bebekler dokunulduğunda aşırı sıcak hissederler, huzursuz olabilirler, kötü görünebilirler, sarkık olabilirler ve ciltleri daha kuru olabilir. Bebeğinizin aşırı ısındığını düşünüyorsanız onu içeriye alın ve kıyafetlerini çıkarın. Onlara banyo yaptırın ve beslenmeyi teklif edin.

Dehidrasyon belirtileri nelerdir?

Çocuğun yaşına bağlı olarak farklı dehidrasyon belirtileri gösterebilirler ancak ortak belirtiler şunlardır:

  •  çok susamak
  • daha az ıslak bebek bezine sahip olmak
  •  az enerjiyle yorulmak
  •  batık gözlerle solgun görünmek
  • ağlarken daha az gözyaşı dökmek
  •  sinirli ve huzursuz olmak
  •  hızlı nefes almak

Bebeğinizin susuz kaldığını düşünüyorsanız bir doktora görünün.

Sıcak havalarda bebeğimi nasıl koruyabilirim?

Günün en sıcak saatlerinde bebeğinizle birlikte içeride kalmaya çalışın ve dışarıda, korunaklı geziler planlayın.Sıcak havalarda dışarı çıkmaktan kaçınmak her zaman mümkün olmayabilir ve güneşten korunma kurallarına uymak önemlidir. Bebeğinizi giydirirken aşırı giyinmemesine dikkat edin. İçeride veya dışarıda olmanız gerekiyorsa gölgeli alanlarda kalmaya çalışın.

Bebeğimi güneşten nasıl korurum?

Özellikle çok sıcak günlerde güneşte dışarıda kalmamaya çalışın. Dışarı çıkmanız gerekiyorsa, bebeğinizin cildinin UPF (ultraviyole koruma faktörü) derecesine sahip giysilerle kaplı olduğundan emin olun. UPF derecesi ne kadar yüksek olursa, giysi güneş UV ışınlarına karşı o kadar koruyucu olacaktır. Dışarıda olmaktan kaçınamıyorsanız, bebeğinizin açıkta kalan cildine güneş kremi ve güneş koruyucu kullanın. Bebeğiniz 6 aydan küçükse düzenli güneş koruyucu kullanmaktan kaçının. Bebeğinizin iyi su içtiğinden emin olun ve ekstra beslemeler sağlayın. Soğutma banyoları ve ciltlerine uygulanan ıslak yıkayıcılar da yararlı olabilir.

Bebeğimi uyurken nasıl serin tutabilirim?

Bebeğinizi uyuması için evde daha serin bir odaya taşımayı düşünün. Bebeğinizin odasında vantilatör ve/veya klima kullanmakta sorun yoktur ancak soğuk havanın doğrudan üzerine üflenmesinden kaçının. Beşiklerini güvenli uyku kurallarına göre hazırlayın ve pamuklu çarşaflar kullanın. Bebeğinizi serin tutmak için hafif veya sadece bir bezle giydirin. Bebeğinizi her zaman sırt üstü yatırın ve başının açık olduğundan emin olun. Doğrudan güneş ışığını engellemek için perde veya panjur kullanın ve mümkünse hava akışını sağlamak için pencereleri açık tutun. Bebeğinizin karyolasını serin ve iyi havalandırılan bir odaya yerleştirin. Sıcak bir iklimdeyseniz klima veya vantilatör kullanın. Hava sıcakken bebeğiniz bebek arabasındaysa bol miktarda hava akışı olduğundan emin olun. Havanın dolaşmasına izin verecek hafif bir örtü kullanın. Bebeğinizi bebek arabasında uyurken daima denetleyin. Havalar sıcak olduğunda bebeğinizin uyku düzeninin değişmesini bekleyin. Günün sıcak saatlerinde daha uykulu olabilirler ve hava soğuduğunda enerji patlamaları yaşayabilirler.

like

dislike

love

funny

angry

sad

wow