Bebeklerde Kabızlık

Bebeklerde Kabızlık

Eki 3, 2023 - 12:44
 0  59
Bebeklerde Kabızlık

Kabızlık nedir?

Kabızlık, bebeğinizin kakasının sert ve kuru olması ve kaka yapmasını zorlaştırmasıdır. Bazen sert kaka yapmak acı verici olabilir. Bebeklerin mama veya anne sütünden katı gıdalara geçiş yaparken kabızlık yaşaması yaygındır . Bu yazımızda doğumdan 1 yaşına kadar bebeklerde kabızlık konusunu ele alacağız. 

Bebekler için normal olan nedir?

Tüm bebekler benzersizdir ve buna ne sıklıkta kaka yaptıkları da dahildir. 'Normal'in çok geniş bir aralığı vardır. Bazı yeni doğan bebekler her beslenmeden sonra kaka yaparlar . Diğerleri yalnızca birkaç günde bir kaka yapar. Yeni doğmuş bir bebeğin ne sıklıkla kaka yaptığına gelince; Bebeğiniz büyüdüğü, mutlu ve sağlıklı olduğu sürece 7 günde bir veya günde 7 kez kullanmak sorun değildir. Ancak kaka sayısı kritik olmasa da, bebeğiniz kaka yapmaya çalışırken acı çekiyor gibi görünüyorsa veya çok sert, kuru bir kakası varsa tavsiye almak için doktoruyla veya çocuk sağlığı hemşiresiyle konuşmalısınız. Bebeğinizin kakası da zamanla büyüyüp geliştikçe ve beslenme şekli değiştikçe değişecektir.

Bebeklerde kabızlığın belirtileri nelerdir?

 Kabızlığın ana belirtisi sert ve kuru kakadır. Küçük bebeklerde kabızlığın diğer bazı belirtileri şunlardır: Bebeğiniz kakasını çıkarmaya çalışırken zorlanma belirtileri gösterebilir. Bebeğiniz huzursuz olabilir, telaşlı veya sinirli görünebilir. Bebeğiniz normalden daha az yiyor veya daha az iyi besleniyor olabilir. Anüs çevresindeki deride zaman zaman kanayan bir yırtık veya çatlak oluşabilir. Bazı durumlarda çocuğunuz kabızsa şişkin görünebilir veya midesi normalden daha büyük görünebilir. Bazen midelerine hafifçe bastırırken kakalarını (sert, katı topaklar) hissetmek mümkün olabilir.

Bebeklerde kabızlık neden olur?

 Bebeklerde kabızlığın ana nedenlerinden biri beslenme değişikliğidir. Diyetteki bir değişiklik şunları içerebilir: mamayla beslenmeye geçiş emzirmeden değişmek yeni yiyeceklere ve tatlara maruz kalma Yeterince sıvı içmemek (anne sütü, mama veya su) Biberonla (bebek maması) beslenen bebeklerde kabızlık görülmesi, anne sütüyle beslenen bebeklere göre daha yaygındır. Bebeğiniz katı gıda yemeye başladıysa diyetindeki lif eksikliği de kabızlığın nedeni olabilir. Bazı bebeklerin, iyi bir diyet uygulasalar ve yeterince sıvı içseler bile kabızlığa karşı doğal bir eğilimi vardır. Bu onların sağlıksız veya hasta oldukları anlamına gelmez. Aşırı durumlarda, nadir görülen hastalıklar kabızlığa neden olabilir: bağırsaktaki sinir uçlarıyla ilgili sorunlar omurilikle ilgili sorunlar tiroid eksikliği diğer metabolik bozukluklar .

Rutin bebek sağlığı kontrollerinin bir parçası olarak tüm bebekler bu durumlar açısından kontrol edilir , dolayısıyla bu genellikle endişelenmenizi gerektirecek bir şey değildir. Ancak bebeğiniz için endişeleniyorsanız veya kaka yapmanın onlar için acı verici olduğunu fark ederseniz, tavsiye için doktorunuza veya çocuk sağlığı hemşirenize danışın.

Ne zaman doktorumu görmeliyim?

Kabızlık yaygındır. Çoğu zaman müdahale edilmeden geçer. Bebeğinizin kabız olduğundan, rahatsız olduğundan veya acı çektiğinden endişeleniyorsanız doktorunuz bunları değerlendirebilir ve bebek için güvenli stratejiler önerebilir. Bebeğinizin durumuna göre doktorunuzun kabızlığa yönelik düşünebileceği tıbbi tedaviler vardır. Bebeğiniz daha önce kabızlık tedavisi gördüyse ancak hâlâ kaka yapmakta zorlanıyorsa, tekrar kontrol için doktorunuza başvurmanız önemlidir. Deneyebilecekleri birkaç tedavi var.

Bazen kabızlık daha ciddi tıbbi sorunlardan kaynaklanabilir. Daha endişe verici bir tıbbi soruna işaret eden belirtiler şunlardır: Doğumdan sonraki 48 saat içinde mekonyumu (hayatındaki ilk kakayı) çıkarmayan bir bebek doğumdan veya yaşamın ilk haftalarından itibaren kabızlık kurdele veya kurşun kalemle ince taburelerden geçmek dışkıda kan gelişimsel gecikme veya zayıf büyümeye sahip olmak ateş , kusma, döküntü veya uyuşukluk nedeniyle genel olarak iyi olmamak Bebeğiniz 3 aydan küçükse ve ateşi 38°C'nin üzerindeyse hemen en yakın hastanenin acil servisine gitmelisiniz.

Kabızlık nasıl tedavi edilir?

Kakasını yapmakta zorluk çeken bebeklere yardımcı olmak için şu ipuçlarını deneyin: Bebeğinizin bebek maması varsa, mama tozunu eklemeden önce daima suyu ölçün; bu, su-mama oranının doğru olduğundan emin olmanıza yardımcı olur. Bebeğiniz su içebilecek kadar büyükse ekstra içecekler sunun (önce kaynatılıp soğutulun). Bağırsakların uyarılmasına yardımcı olmak için midelerini hafifçe ovun; kabızlık ağrısını yönetmeye yardımcı olmak için hafif bir masajla bebeğiniz de daha iyi hissedebilir. Sıcak bir banyo bebeğinizin sakinleşmesine, sakinleşmesine ve rahatsızlığının giderilmesine yardımcı olabilir. Bebeğiniz 6 aydan büyükse, lif alımını artırmak için diyetine biraz daha fazla meyve ve sebze ekleyin. Çocuğunuz 9 aydan büyükse yemeğine kuru erik veya kayısı haşlaması yardımcı olabilir. Haftada 3 kez 3 yemek kaşığı kadar tüketebilirler. Kepekli tahıllar da hafif kabızlığa yardımcı olabilir. Daha büyük bebekler suyla seyreltilmiş kuru erik suyunu (yarısı kuru erik suyu ve yarısı su) deneyebilir. 10 mililitre ile yavaşça başlayın. Yumuşak bir kaka yapabilene kadar gerektiği kadar artırın. Bu işe yaramazsa, bebeğinizin kaka yapmasına yardımcı olacak ilaçlara ihtiyacı olabilir. Tedavi seçeneklerini tartışmak için doktorunuza danışın.

like

dislike

love

funny

angry

sad

wow