Bebeğim 8 Aylık

Bebeğim 8 Aylık

Tem 4, 2023 - 16:09
 0  48
Bebeğim 8 Aylık

8  Aylık

8 aylıkken, bebeğiniz muhtemelen dünyasını keşfederken çokça hareket ediyordur. Onları güvende tutmak için onlara ayak uydurmanız gerektiğinden, bu sizin için daha fazla iş anlamına gelebilir, ancak büyülenmelerinin büyümesini izlemek harika. Şimdiye kadar bebeğiniz muhtemelen anne sütü veya formül mamanın yanı sıra katı yiyecekler de yiyecektir . 8. ayda birçok bebek, küçük çiğ yumuşak meyve parçaları (muz veya avokado gibi), haşlanmış veya buharda pişirilmiş sebzeler (yumuşak fasulye veya balkabağı), tost veya peksimet gibi parmak gıdaları yemekten keyif alacaktır. Anne sütü veya formül mama, 8 aylık bebeğinizin beslenmesinin ana kaynağıdır, ancak çok fazla katı yiyecek yiyorlarsa, daha az süt alabilirler. Çok endişelenmeyin, sadece sütün (anne sütü veya bebek maması) ve katıların süt alımını en üst düzeye çıkarmak için iyi aralıklarla yerleştirildiğinden emin olun. Normal inek sütü (veya bebekler için özel olarak tasarlanmamış diğer sütler) bebeğinizin ilk yılında ana süt kaynağı olarak önerilmemektedir.

8 aylık bebeğinizin 24 saatlik bir gün boyunca, gündüz şekerleme veya 2 şekerleme dahil olmak üzere yaklaşık 14 saat uykuya ihtiyacı olacaktır. Bazı bebekler sadece bir saatten az uyur ve bazıları geceleri çok uyanır. Bebeğiniz hareket etmeye ve daha fazla uyarılma talep etmeye başladıkça siz daha meşgul olacaksınız. 8 aylık çocuklar bazen çok fazla sabır ve enerji gerektirir. Kendinize bakmayı ve zaman zaman bunalmış hissediyorsanız mola vermeyi unutmayın .

Bebeğinizin ilk diş tomurcuğunun muhtemelen alt çenesinin ortasında göründüğünü fark edebilirsiniz. Bebeğiniz henüz diş çıkarmıyorsa paniğe kapılmayın, 12 aya gelene kadar diş görmemesi gayet normaldir. Dişler büyümeye başladığında, çok daha fazla salya akmasını bekleyin. Daha sonra rahatsızlığını azaltmak için bebeğinize çiğnemesi için bir diş çıkarma halkası verebilirsiniz. 

Bebeğim ne yapabilir?

Fiziksel Gelişme

Bebeğiniz muhtemelen şimdiye kadar desteksiz oturuyor ve poposu üzerinde emekliyor veya ayaklarını sürüyor olabilir. Yine de bebeğiniz emeklemiyorsa endişelenmeyin. Bazı bebekler asla emeklemez ve doğrudan yürümeye başlarlar . 8 aylık bebekler daha güçlü ve daha hareketli hale geliyor. Kendilerini mobilyaların üzerinde ayakta durma pozisyonuna çekebilirler. Elektrik kabloları, dengesiz mobilyalar veya sıcak içecekler gibi tehlikeli her şeyin ulaşamayacağı bir yerde olduğundan emin olarak bebeğinizi güvende tutun. Artık çok fazla hareket ettikleri için kendilerine zarar verme riski altındadırlar. Darbeler çocukluğun normal bir parçasıdır. Tabii ki evi güvenli hale getirmeniz gerekiyor , ancak aşırı korumacı olmamaya çalışın. Dünyayı keşfetmek ve sınırlarını test etmek, bir bebeğin gelişiminin önemli bir parçasıdır.

Bilişsel gelişim

Düşen veya gizlenen nesneleri arayacaklar ve işaret parmaklarıyla nesneleri işaret edebilecekler. Nesneleri düşürebilirler ve küçük şeyleri baş parmakları ve birinci veya ikinci parmaklarıyla bir kıskaçla tutmayı öğreneceklerdir. Yiyecekleri toplayıp yumruklarında tutabilecekler. Genellikle bu yaşta nesneleri birbirine vururlar. Bebeğiniz ayrıca bir şeyleri düşürecek, fırlatacak ve yine de ağzına bir şeyler sokmaya devam edecek. Ayrıca eşyaların ne işe yaradığını öğrenecekler ve bir şeyleri çevirdiğinizde, dürttüğünüzde veya bastırdığınızda ses çıkaran bebek aktivite merkezlerini sevecekler. Bebeğinizin görüşü gelişmiş olacak ve derinlik algısı neredeyse bir yetişkininki kadar iyi olacaktır. Sizi odanın diğer ucundan görebilecekler ve onlara isim verirseniz, etraftaki insanları arayacaklar. Adını söylediğinizde bir kitaptaki doğru nesneyi gösterebilirler. 

Sosyal Gelişim

Bebeğiniz ayrıca daha fazla duygusallaşacak ve şimdiden ayrılma kaygısı belirtileri gösteriyor olabilir , eğer henüz göstermediyse. Sizden ayrıldıklarında ağlayabilir veya çığlık atabilirler ya da ayrılmaya çalıştığınızda size yapışabilirler. Ayrılık kaygısı da bebeğinizin uyumasını zorlaştırabilir . Yavaş yavaş bebeğiniz her zaman geri döndüğünüzü öğrenecek ve hayatlarındaki diğer insanlarla güven inşa edecek. 

Duygusal gelişme

Bebeğiniz siz yanınızdayken kendini en rahat hissedecek ve siz orada yoksanız stresli veya endişeli olabilir. Bebeğiniz, siz yanlarındayken aktif olarak keşfedecek ve oynayacak ve güvence için "giriş yapmak" için size geri dönecektir.

Dil Gelişimi

Bebeğiniz, çağrılan ismine cevap vermeye başlayabilir ve evinizdeki diğer kişilerin isimlerini tanıyabilir. Akıcı bir şekilde gevezelik etmeye ve sizinle “ sohbet etmekten” keyif almaya devam edecekler .

Bebeğimin gelişmesine nasıl yardımcı olabilirim?

Dile daha fazla ilgi duyması için bebeğinizle her fırsatta konuşun. Onlarla ne kadar çok konuşursanız, kelimelerin ne anlama geldiğini o kadar çok anlarlar. Seslerine karşılık vererek ve siz konuşurken kendi sesinizi yükselterek ve alçaltarak onlara konuşmanın nasıl yürüdüğünü öğretebilirsiniz. Bebeğinizin ne söylemeye çalıştığınızı anlamasına yardımcı olmak için yüz ifadelerini de kullanabilirsiniz. Bu yaştaki bebeğinizle oynayabileceğiniz pek çok oyun var. Zilleri ve ses çıkaran şeyleri sevecekler. Onları yerde kovalamak, komik sesler çıkarmak veya farklı hayvanlar gibi davranmak için seviyelerine inebilirsiniz. Kas güçlerini geliştirmelerine yardımcı olmak için hareket etmelerine ve keşfetmelerine yardımcı olmak gibi fiziksel oyunları teşvik edin. Bebeğinizle oyun oynamak, sevildiğini ve güvende hissetmesine yardımcı olacaktır.

Geliştirme sorunu işaretleri

Bebekler farklı oranlarda gelişir. 8. ayda, aşağıdaki durumlarda doktorunuzla veya ana çocuk sağlığı hemşirenizle konuşun.

  •  hiç hareket etmeye başlamamamış veya oturamıyorsa
  • nesnelere ilgi göstermiyor veya nesnelere ulaşmıyorsa
  •  sizi veya ana bakıcıyı tanımaz veya göz teması kurmazsa
  •  seslere  veya kendi adlarına dönmüyorlarsa
  •  gevezelik etmiyor veya sesleri tekrar etmiyorsa doktorunuza ve ana çocuk sağlığı hemşirenize danışın.

like

dislike

love

funny

angry

sad

wow