Bebeğim 5 Aylık
Bebeğim 5 Aylık

5 Aylık
Bebeğiniz artık hızla büyüyecek ve gelişecek. Dünya ve ona nasıl uydukları hakkında daha fazla şey öğreniyorlar. Bebeğinizin 5 aylıkken öğrendiği yeni şeylerin çoğu, onu katı yiyecekler yemeye hazırlıyor. Genellikle katı gıdaları 6. ayda vermeniz önerilir, ancak bazı bebekler 4. ayda hazırdır. Yani, zamanının geldiğini düşünüyorsanız, şimdi katıları denemeye başlamanızda bir sakınca yok .
5. ayda, bebeğinizin ağırlığı doğumdaki ağırlığının iki katına çıkmış olabilir. Şimdi ayda yaklaşık 550 gr alacaklar ve boyları yaklaşık 2 cm büyüyecek. Ama tüm bebekler farklıdır. Büyüme tablolarına göre beklendiği gibi büyümeye devam ettikleri sürece , kilo alma konusunda çok fazla endişelenmeyin ve bebeğinizi başkalarıyla karşılaştırmamaya çalışın.
Bebekler kendilerini güvende hissettirdiği için rutini severler. Bebeğiniz küçükken sahip olduğunuz rutinin şimdi o kadar iyi çalışmayabileceğini unutmayın - onu yaşına göre ayarlamanız gerekecek. Henüz yapmadıysanız, bebeğiniz yakında hareket halinde olacağından, evinizin çocuk dostu olduğundan emin olmanın şimdi tam zamanı.
Bebeğim ne yapabilir?
Fiziksel Gelişme
Bebeğiniz yakında kendi kendine oturmaya başlayacak. Bebekler, oturma pozisyonunda tutulduğunda veya desteklendiğinde sırtlarını düzeltme eğilimindedir. Hatta bir an desteksiz oturabilirler, ancak düşme ihtimaline karşı her zaman yakınlarda durup etraflarını minderlerle çevreleyin. Karnının üzerindeyken kollarını ve bacaklarını uzatacak ve sırtlarını bükecekler. Sırtüstü olduklarında, başlarını ve omuzlarını kaldırabilecekler. Kucağınızda aşağı yukarı zıplamayı çok sevecekler ve genellikle karından sırta ve tekrar karına kolaylıkla dönebilirler.
Hala her şeyi ağızlarıyla keşfediyor olacaklar ve artık bir nesneyi ağızlarına kolayca götürebilirler. Biberonları kendi başlarına tutabilecek durumda olsalar bile, onları beslemeniz yine de en iyisidir. Muhtemelen katı yiyeceklere büyük ilgi göstereceklerdir , ancak anne sütü veya formül mama 5. ayda hala ana diyetleri olmalıdır.
Bilişsel Gelişimi
5 aylık bebeğiniz sarkan nesneleri elleriyle kaydırabilmelidir. Ayrıca ellerine konan bir nesneye veya oyuncağa titreyecek ve bakacaktır. Çok uzun süre yalnız bırakılırsa bebeğiniz de sıkılır.
Sosyal Gelişim
5. ayda bebekler size neye ihtiyaçları olduğunu söylemekte ustalaşırlar. Örneğin, kucaklanmak istediklerini size bildirmek için kollarını başlarının üzerine kaldırabilirler veya siz odadan çıktığınızda ağlayabilirler.
Duygusal Gelişim
Gülüp kıkırdayabilirler, sizi kucaklayıp öpebilirler ve onlarla oynamak çok eğlencelidir. Aynı zamanda 'neden-sonuç' konusunu da öğreniyorlar (örneğin, bir oyuncağı düşürürlerse, onun yerine siz alırsınız). Bunu çok komik bulacakları şekilde tekrar tekrar yapabilirler.
Dil Gelişimi
Bebeğiniz artık pek çok dil becerisi öğreniyor olacak .Üflemek gibi (bebeğiniz dilini çıkarıp baloncuklar üflediğinde) bir şeyi defalarca tekrarlayabilirler. Bu çok normal. Ayrıca farklı sesleri ve onları neyin oluşturduğunu da tanıyabilirler. Bu, dikkat dağıtmak için harikadır - bir çıngırağı şıngırdatmayı veya gıcırdayan bir oyuncağa basarak, eğer dükkanlarda huysuzlaşmaya başlarsa bebeğinizin dikkatini çekmeyi deneyin.
Bebeğimin gelişmesine nasıl yardımcı olabilirim?
Bebeğinizle konuşun ve onu dinleyin. Farklı tonlar ve yüz ifadeleri kullanın ve çıkardıkları seslere karşılık verin. Bu, konuşmanın nasıl işlediğini ve duygularını nasıl ifade edeceklerini öğrenmelerine yardımcı olur. Kitap okuyarak , şarkı söyleyerek, karın üstü zaman geçirerek, komik sesler çıkararak ve ona oyuncaklar vererek bebeğinizle olabildiğince çok oynayın. Bazen oynamak için çok yorgun veya aç olabilirler, ancak şimdiye kadar muhtemelen bebeğinizin ipuçlarını tanıyabilirsiniz, bu yüzden onlara ihtiyaç duyduklarını vermeye çalışın.
Geliştirme sorunu işaretleri
Bebekler farklı oranlarda gelişir. 5. ayda, aşağıdaki durumlarda doktorunuzla veya ana çocuk sağlığı hemşirenizle konuşun:
- seni tanımıyor gibi görünüyor veya etraflarındaki şeylerle ilgilenmiyorsa
- herhangi bir ses çıkarmıyor parmaklarını açmayıp, bacaklarını tekmelemeyip veya bacakları çoğu zaman bükülürse
- bir nesneyi gözleriyle takip etmeyip veya göz teması kurmuyorsa
- Onlarla konuşurken arkanı dönmüyorlarsa
- yüksek bir sesten irkilmezlerse
- çoğu zaman mutsuz veya huzursuz olurlarsa doktorunuzla veya ana çocuk sağlığı hemşirenizle danışın.






