Bebeğimle Bağ Kurma
Bebeğimle Bağ Kurma

Bebekler nasıl bağ oluşturur?
Bağlanma, bir bebek ve bakım sağlayanı ile birbirleriyle duygusal ve fiziksel olarak güçlü bir bağ kurmasıdır. Bebeğinizle bağ kurmak önemlidir. Beyinde hızlı beyin büyümesini teşvik eden hormonların ve kimyasalların salınmasına yardımcı olur. Bağlanma aynı zamanda öğrenme için kritik olan beyin hücreleri arasındaki bağlantıların gelişimini de destekler; bebeğinizin vücudunun büyümesi; ve bebeğinizin kim olduğuna ve üzgün hissetmekle nasıl başa çıktığına dair algısının olumlu gelişimi. Yenidoğanlar neye ihtiyaçları olduğunu bilmezler. Fiziksel ihtiyaçlarına sakince cevap verecek ve bol bol sevgi sağlayacak bakım veren kişi onlara yardım etmelidir.
Bebekler kime bağ kurar?
Bebekler genellikle ana bakım verenlere bağlanır, ancak diğer insanlarla kesinlikle bağ kurabilirler. Bir bebeğin annesine bağlanması normaldir, çünkü yaklaşık 31. haftadan itibaren bebek anne karnındayken annesinin sesini tanıyabilir ve bu ses ile sakinleşebilir. Yeni doğan bebekler doğduklarında annelerinin anadilindeki bazı sesleri bile tanıyabilirler. Baba , büyükanne ve büyükbaba ve önemli çocuk bakımı çalışanları da bir bebekle bağ kurabilir. Bu, özellikle bir anne bir bağ kurmakta zorlanıyorsa, depresyondaysa veya bebeğine tüm dikkatini verememesinin başka bir nedeni varsa önemlidir. Bebeğin annesiyseniz ve diğer önemli kişilerle bağ kuruyorsanız, bu bebeğinizin size daha az bağlı olacağı anlamına gelmez. Bebeğinizin insanlara yakın olmayı öğrenmesine yardımcı olur.
Bebeğimle nasıl bağ kurarım?
Yeni doğan bebeğinizin ihtiyaçlarına cevap verdiğinizde, muhtemelen onun size bağlı olduğunu gösteren davranışlar veya sinyaller görmeye başlayacaksınız. Bunlar yaşlarına ve gelişim düzeylerine bağlı olacaktır ve şunları içerebilir:
- sizinle göz teması kurmak
- size doğru gülümseyerek, cıvıldayarak, gülerek veya başka sesler çıkarmak
- kollarını size uzatması
- sizin peşinizden sürünmek
- sizi kopyalamak
- size bakarken ihtiyaç duydukları şey için ağlamalrı
- yaptığınız bir şeyle ilgileniyor gibi görünmek
Bebeğinize yanıt verme
Bir bebeği çok fazla ilgi göstererek şımartamazsınız. Bezlerini değiştirmek , acılarını veya açlıklarını hafifletmek, sıcaklık sağlamak veya onlara bol bol sevgi ve oyun vermek gibi, kendileri için yapamayacakları şeylerde onlara yardım etmenize ihtiyaçları var . İstedikleri ve ihtiyaç duydukları şeylere yanıt vermek, size olan güvenlerini artırır ve kendilerini güvende hissetmelerine yardımcı olur.
Anneler biyolojik olarak bebekleri ağladığında harekete geçecek şekilde tasarlanmıştır, bu nedenle bebeğinize hemen yanıt veremezseniz endişeli hissedebilirsiniz. Bebeğinizin ihtiyaç duyduğu her şeye sahip olduğunu ve güvende olduğunu görebiliyorsanız, mümkün olan en kısa sürede orada olacağınızdan emin olun. Tekrar bebeğinizle birlikteyken, onu sakin bir şekilde yatıştırın ve rahatlatın.
Bebeğinizle bağ kurmanın yolları
İşte deneyebileceğiniz bazı yapıştırma teknikleri: Bebeğinizin ipuçlarını ve size verdiği işaretleri okumayı öğrenin ve bebeğinizin anladığınızı bilmesini sağlayın.
- Bebeğinizin seslerini veya sinyallerini kopyalayın ve devam etmeden önce bebeğinizin yanıt vermesini bekleyin.
- Bebeğinizin nelerden hoşlandığını öğrendikten sonra, bunu düzenli olarak yapın.
- Yeni aktivitelere aniden değil nazikçe başlayın ve ne yaptığınız hakkında sakince konuşun.
- Bebeğiniz üzgün olduğunda onu sakinleştirin ve kucaklayın. Bebeğinizi göğsünüzün sol tarafında tutun, böylece kalp atışlarınızı duyabilirler. Ten tene temas sağlayın (örneğin emzirirken ) .
- Bebeğinize masaj da yapabilirsiniz .
- Bebeğinizin gözlerine bakarken gülümseyin ve gülün.
- Birlikte konuşun, şarkı söyleyin, kitap okuyun ve basit oyunlar oynayın.
- Bebeğinizi yatmadan önce yıkayın .
Ya bebeğimle bağ kuramıyorsam?
Bazı ebeveynler, doğumdan sonraki ilk 24 saat içinde bebekleriyle anında bir bağ kurar ve bunu karşı konulamaz bir sevgi ve koruma duygusu olarak tanımlar. Bunu hemen hissetmezseniz endişelenmeyin. Bağlanma bebeğiniz için önemli olsa da, ilişkilerin gelişmesi bazen zaman alabilir ve bebeğinizle bağ kurmanızın günler, haftalar hatta aylar sürdüğünü görebilirsiniz. Aile üyeleri ve arkadaşlar ile düzenli iletişim kurun ve kendinize fazladan baskı yapmayın. Güçlü bir başlangıç bağının olmaması sizin "doğal" bir ebeveyn olmadığınız anlamına gelmez . Doğum sonrası depresyonu yaşadığınızdan şüpheleniyorsanız , doktorunuzla veya çocuk sağlığı hemşiresi gibi başka bir sağlık uzmanıyla görüşün .






