İkiz Bebek Sahibi Olmak

İkiz Bebek Sahibi Olmak

May 22, 2023 - 16:42
 0  18
İkiz Bebek Sahibi Olmak

İkizlerin erken doğma olasılığı daha yüksektir (genellikle 38 haftadan önce), bu nedenle doğum seçeneklerinizi anlamak önemlidir. Her 2 ikiz gebelikten 1'inden azı 37 haftayı aşıyor. Bebeklerinizin erken doğma olasılığı nedeniyle, bebeklerinizden birinin veya her ikisinin de hastanedeki özel bakım koğuşunda biraz zaman geçirme olasılığı yüksektir . İkizler genellikle erken doğduklarından , doğum yapmanız gereken yeri doktorunuzla konuşmanız iyi bir fikirdir . Ayrıca vajinal doğum mu yoksa sezaryen mi tercih edeceğinizi de konuşmalısınız . İkiz doğumda komplikasyon olasılığı daha yüksek olduğu için doktorunuz büyük ihtimalle hastanede doğum yapmanızı tavsiye edecektir .

Doğum süreci tek bebeklerin doğumuyla aynı olurken, ikiz bebekler daha yakından izlenir. Tüm ikiz doğumların yaklaşık 3'te 1'i vajinal doğumlardır. Doğum süreci, tek bir bebeği doğurmaya benzer. Normal doğum planlıyorsanız, sağlık ekibiniz ağrıyı azaltmak için epidural yaptırmanızı önerebilir . Bunun nedeni, eğer bir sorun varsa, anne zaten iyi bir ağrı kesiciye sahipken doğuma yardımcı olmanın daha kolay ve hızlı olmasıdır. İlk ikiz baş aşağı pozisyondaysa (sefalik), vajinal doğum yapmayı düşünmek normaldir. Ancak bunun mümkün olmamasının başka tıbbi nedenleri de olabilir. Daha önce sezaryen olduysanız, ikizlerle vajinal doğum yapmanız gerekip gerekmediğini doktorunuzla görüşün. Vajinal doğum yapacaksanız, yardımlı doğuma ihtiyacınız olabilir ; bu, bebeklerinizi doğurmanıza yardımcı olmak için vantuz (ventoz) veya penslerin kullanıldığı zamandır. İlk bebeğiniz doğduğunda ebe veya doktor ikinci bebeğinizin pozisyonunu kontrol edecektir. Bunu karnınızı (karın) hissederek ve vajinal muayene yaparak yaparlar. İkinci bebeğiniz iyi bir pozisyondaysa, sularınız gelir ve rahim ağzı zaten tamamen açıldığı için bebeğiniz ilkinden hemen sonra doğar. İlk doğumunuzdan sonra kasılmalar durursa , yeniden başlatmak için damlalarınıza hormonlar eklenir.

Hamileliğinizin başından itibaren seçmeli sezaryeni tercih edebilirsiniz . Doktorunuz olası komplikasyonlar nedeniyle gebeliğin ilerleyen dönemlerinde sezaryen önerebilir. İkiz doğuruyorsanız sezaryen olma olasılığınız, tek bir bebek doğuruyor olmanıza göre neredeyse iki kat daha fazladır. Bebeklerinizin pozisyonu , sezaryenle mi yoksa vajinal yolla mı doğmaları gerektiğini belirleyebilir. İlk doğacak bebek makat pozisyonunda ise ( ayakları, dizleri veya kalçaları önce çıkıyorsa) sezaryen olmanız gerekir. İkizlerden biri enine pozisyonda (vücudu yanlamasına) yatıyorsa, sezaryen olmanız gerekecektir. Diğer bazı koşullar da sezaryene ihtiyacınız olacağı anlamına gelir - örneğin, plasenta praevia'nız (aşağıda yatan bir plasenta) varsa. Daha önce tek bir bebekle çok zor bir doğum yaptıysanız, ikizlerle sezaryen olmanız önerilebilir.

Vajinal doğum planlasanız bile, sonunda acil bir sezaryen ameliyatı geçirebilirsiniz. Bunun nedeni şunlar olabilir: bebeklerden biri veya her ikisi de sıkıntılı hale gelir göbek kordonu sarkıyor (bebeğin önünde doğum kanalına düşüyor) kan basıncınız yükseliyor Çok nadir durumlarda, bir ikizi vajinal yolla doğurabilir ve ikinci ikizin sıkıntıya girmesi durumunda sezaryene ihtiyaç duyabilirsiniz. 

İkizleri doğurmak genellikle neşeli ve heyecan vericidir. Bununla birlikte, bunaltıcı ve stresli bir zaman da olabilir . Doğum yaptıktan sonra vücudunuzun iyileşmesi zaman alacaktır. Doğumdan sonra vücudunuzun iyileşebilmesi için iyi beslenmeniz, mümkün olduğunca çok uyumanız ve aktif kalmanız önemlidir. Doğum sonrası bakım sağlayıcınız veya doktorunuzla 6 haftalık doğum sonrası kontrolünüz için randevu oluşturmayı  unutmayın . İhtiyacınız olduğunu düşünüyorsanız, bu kontrolü 6 haftadan önce de isteyebilirsiniz.

2 bebeği nasıl besleyeceğinizi ve ona nasıl bakacağınızı öğrenmeye çalışmak da çok zor olabilir. İkizleri olan ailelerin daha yüksek düzeyde finansal stres , ilişkilerin bozulması , bitkinlik , depresyon ve sosyal izolasyon yaşama olasılığı daha yüksektir . Bu zorluklardan herhangi birini yaşıyorsanız, aileden, arkadaşlardan ve sağlık profesyonellerinden destek almamız önemlidir. 

Nerede doğum yapacağınıza karar verirken, özel bakıma ihtiyaç duyabilecek prematüre bebeklerin bakımını yapacak tesislere ve personele sahip bir hastane seçmek önemlidir . Seçtiğiniz hastanenin özel bakım odası veya yenidoğan yoğun bakım ünitesi olup olmadığını sorun . Bu üniteler, prematüre veya hasta bebeklere bakım sağlarken, ebeveynlerin de bebeklerine mümkün olduğunca bakmasına olanak tanır. Hastaneler de mümkünse sizi ve bebeklerinizi aynı yerde tutmaya çalışacaktır. Ayrıca, hastanenizde ortak yatağa izin veren bebek karyolaları (bebeklerinizin tek kişilik karyolada uyuduğu yer) olup olmadığını da sormak isteyebilirsiniz. Hastanede ve evde bir bebeğiniz varsa, zamanınızı ikisi arasında bölmeyi düşünmeniz gerekecektir. Bebeğinizi hastanede ziyaret ettiğinizde, ikizini getirip getiremeyeceğinizi ve ziyaretler sırasında birlikte yatağa izin verilip verilmediğini sorun.

Emzirmek istiyorsanız ve yalnızca bir ikiz etkili bir şekilde emzirebiliyorsa, beslenmede sorun yaşayan ikizi beslemek için süt sağmanız gerekebilir . Hastanenizin, sizin ve bebeklerinizin hastaneden daha erken ayrılmanıza izin verebilecek bir  yenidoğan hemşiresinden destek sağlayıp sağlamadığını kontrol edin. 

like

dislike

love

funny

angry

sad

wow