Dış Gebelik
Dış Gebelik

Dış gebelik nedir?
Dış gebelik erken gebelik kayıplarından biridir . Yaklaşık 100 gebelikten 1'inde görülen potansiyel olarak yaşamı tehdit eden bir komplikasyondur. Dış gebelik, döllenen yumurtanın rahme yerleşmemesi ve gebeliğin yanlış yerde büyümesidir.
Bu en yaygın olarak fallop tüpünde olur, ancak yumurtalıkta veya önceki sezaryenden kaynaklanan bir yarada veya karnınızın diğer kısımlarında da meydana gelebilir. Ne yazık ki dış gebeliğin yaşama şansı yoktur ve gebelik düşükle sonuçlanır veya kürtaj yapılması gerekir . Dış gebelik yaşayan birçok kadında önceden var olan herhangi bir risk faktörü yoktur. Ancak dış gebelik yaşamınızı artıran bazı durumlar vardır:
- doğurganlık tedavileri
- geçmiş pelvik enfeksiyonlar
- hasarlı fallop tüpleri
- önceki karın ameliyatı (sezaryen veya yumurtalık kistleri gibi )
- rahim içi araç (RİA) kullanırken hamile kalmak
- önceki düşük
- sigara içmek
- 40 yaş ve üstü
Dış gebelik belirtileri nelerdir?
Dış gebelikler aşağıdaki belirtilere ve semptomlara neden olabilir:
- düzensiz vajinal kanama (lekelenme)
- karın ağrısı
- omuz ağrısı
- hızlı kalp atış hızı
- baş dönmesi veya baygınlık
Dış gebelik olup olmadığını nasıl anlarım?
Dış gebelik belirtilerinin birçoğu başka nedenlere de bağlı olabilir, bu nedenle endişelenmeye başlamadan önce doktorunuza danışın. Doktorunuz ektopik bir hamilelik geçirebileceğinizden endişe ediyorsa, büyük olasılıkla bir ultrason önerecektir .
Pozitif gebelik testi ve rahimde implante gebelik bulunmaması kombinasyonu, dış gebeliğinizin olduğunun bir göstergesidir. Bununla birlikte, başka olası açıklamalar da vardır, bu nedenle doktorunuz kan testleri ile gebelik hormonu seviyenizi ölçmeye devam edecektir. Dış gebeliğiniz varsa, kan hormon düzeyleriniz genellikle normalden düşüktür ve daha yavaş yükselir.
Dış gebeliğim nasıl tedavi edilecek?
Dış gebelik, büyümesini durdurmak için tedavi edilmelidir. Durumunuza bağlı olarak 3 ana tedavi seçeneği vardır:
- Ameliyat : Ameliyat öneriliyorsa, genellikle anahtar deliği ameliyatıdır. Fallop tüpünde bir kesi yapmak ve tüpü sağlam bırakarak dış gebeliği çıkarmak mümkün olabilir. Bazı durumlarda, doktorunuzun fallop tüpünüzü tamamen çıkarması gerekebilir.
- İlaç tedavisi:Hamileliğinizin erken dönemindeyseniz ve iç kanamanız olduğuna dair bir belirti yoksa, doktorunuz hamileliği durdurmak için ilaç önerebilir.
- İzleyin ve bekleyin: Dış gebeliğiniz kendi kendine düşük yapıyormuş gibi görünüyorsa, doktorunuz bir süre beklemenizi ve doğal olarak neler olduğunu görmenizi önerebilir. Bu durumda, büyük olasılıkla herhangi bir ağrı hissetmeyeceksiniz. Doktorunuz bekleyip görmeye karar verirse, hamileliğin tamamen sona erdiğinden emin olmak için takip testleri yaptırmanız gerekecektir. Bu korkutucu olsa da, eğer bir doktor bu yaklaşımı tavsiye ederse, herhangi bir ek tedaviye ihtiyaç duymama ihtimaliniz neredeyse %90'dır.
Dış gebeliğim tedavi edilmezse ne olur?
Normal bir hamilelikte, bebeğiniz büyüdükçe rahim de büyür. Dış gebelikte, fallop tüpü aynı şekilde büyüyemez ve genişleyemez, bu nedenle hamileliğiniz, tüp büyüdükçe aşırı gerilme riski taşır. Bu çok acı verici olabilir ve tüpün yırtılmasına veya patlamasına neden olabilir. Bu olursa, ciddi iç kanamaya neden olabilir ve hatta yaşamı tehdit edebilir.
Dış gebelik geçirmem, gelecekte başarılı bir gebelik geçirme şansımı etkiler mi?
Dış gebelik ve nedenleri gelecekteki doğurganlığınızı etkileyebilir, ancak hamile kalma ve başarılı bir gebelik geçirme şansınız hala yüksektir. Dış gebelik geçirdiyseniz, ikinci bir gebelik yaşama olasılığınız daha yüksektir. Bunun nedeni kısmen altta yatan nedenin hala mevcut olabilmesi ve kısmen de dış gebeliğin fallop tüpüne zarar vermiş veya yaralamış olabilmesidir.
Dış gebelik geçirmişsem hangi destekten yararlanabilirim?
Dış gebelik bir tür erken gebelik kaybıdır . Kadınların ve ailelerin keder duyması normaldir, bu nedenle danışmanlık hizmetlerinin mevcut olduğunu unutmayın. Desteğe ihtiyacınız olduğunu düşünüyorsanız lütfen doktorunuzla konuşun. Topluluk destek grupları da vardır. Doktorunuz size bazılarını önerebilir. Hamilelik kaybı desteği için size yakın bir psikolog bulmak için aile doktorunuza veya doğum uzmanınıza danışın.
Başka bir bebek denemeden önce ne kadar beklemeliyim? Tıbbi tedavi gördüyseniz veya 'izle ve bekle' yaklaşımını benimsediyseniz, hormon seviyeleriniz sıfıra ulaştığında partnerinizle tekrar seks yapabilirsiniz. Ameliyat olduysanız, genellikle 2 ila 3 hafta süren ağrı ve kanama durana kadar beklemelisiniz. Siz ve eşiniz hazır olur olmaz hamile kalmayı deneyebilseniz de, ameliyattan veya 'izle ve bekle' yaklaşımından sonra 3 ay ve tıbbi tedavi gördükten sonra 4 ay beklemeniz önerilir. Daha fazla bilgi Dış gebelik teşhisi konduktan sonra aşağıdaki belirtilerden herhangi birini yaşarsanız, acilen bir hastanenin acil servisine gitmeniz gerekir: şiddetli karın ağrısı omuz ucu ağrısı ağır kanama baş dönmesi veya bayılma






