Göbek Bağı Bakımı
Göbek Bağı Bakımı

Bebeğimin göbek bağı neden bakıma ihtiyaç duyar?
Göbek kordonu bakımı, göbek bağı olarak bilinen ve doğumdan sonra kısa bir süre bebeğinize bağlı kalan göbek kordonunun küçük kısmının enfeksiyon kapmasını önler.
Rahimde , göbek kordonu bebeğinizin büyümesi için gereken oksijeni ve besinleri sağlar . Doğumdan sonra kordon klemplenip kesilerek göbek bağı bırakılır. Bu sonunda düşer ve göbeği (göbek deliği) oluşturmak için iyileşir. İyileşme sırasında sorunları önlemenin yolları vardır.
Doğumdan hemen sonra ne olur?
Doğumdan sonra, doktor veya ebe bebeğinizin göbek bağını plasentadan keser ve kalan bağı kıstırmak için kıskaç koyar. Bu size veya bebeğinize zarar vermez. Bunu çıkarmayın - kendi kendine düşecektir.
Bebeğinizin göbek kordonu genellikle yaklaşık 5 ila 10 gün boyunca takılı kalır. Bu süre zarfında kordon kurur, büzülür ve siyaha döner. Bazen, özellikle düşmeden bir gün önce, biraz sızabilir ve bebeğinizin giysilerinde izler bırakabilir. Bunların hepsi normal ve endişelenmenize gerek yok. İyileşme süresini geciktirebileceğinden ve yara izine neden olabileceğinden, kolayca çıkacak gibi görünse bile kordon bağını çekmeyin. Kordon bağının kendi zamanında, doğal olarak düşmesine izin verin. Kordan bağı düştüğünde bazen kordon yerinde biraz kanama olur. Bu normaldir ve hızla durmalıdır ve tıbbi müdahale gerektirmez. Herhangi bir endişeniz varsa doktorunuzu veya çocuk sağlığı hemşirenizi görün.
Bebeğimin göbek bağına nasıl bakmalıyım?
Bebeğinizin göbek bağı bölgesine dokunmadan önce ellerinizi iyice yıkayın . Ardından, bebeğinizin olağan banyo rutininin bir parçası olarak kordon kökünü nazikçe yıkayabilirsiniz . Yıkama talimatları:
- Bölgeyi yıkamak için sadece su ve pamuklu ped kullanın.
- Antiseptik veya özel kremler kullanmanıza gerek yoktur.
- Kordon etrafındaki alanı dikkatlice kurulayın. Bir havlu veya yumuşak bir bezle nazikçe kurulayabilirsiniz. Hava çok soğuk değilse alanın havayla kurumasına izin verin.
- Kordon üzerine çiş veya kaka bulaşırsa, temizlemeye yardımcı olması için yumuşak bir sabun kullanabilirsiniz. Kardonu bezle kapatmayın. Bu, havada kurumasını sağlayacaktır.
- Bebeğinizin bezi kordonu kapatıyorsa, üst kısmından katlayın, böylece bebeğinizin göbek deliği bölgesinin altına oturur. Kordon bağını etrafını saran hava akımını durduracağı için yara bandı ya da bandajla kapatmaya gerek yoktur.
- Kordon kütüğünü yıkadığınız zamanlar dışında dokunmamaya çalışın. Kendi kendine düşecek.
Bebeğimin göbek deliğinin iyileşmesi ne kadar sürer?
Bebeğinizin göbek deliği birkaç gün içinde tamamen iyileşmelidir. Kordon düştükten sonra biraz kanaması veya sızması normaldir. Sürekli yapışkanlık veya akıntı varsa enfeksiyon kapmış olabilir ve doktorunuza veya çocuk sağlığı hemşirenize göstermelisiniz . Bazen göbek deliği tamamen iyileşmez ve göbek bölgesinde küçük bir yumru oluşturabilen nemli kırmızı doku oluşur. Buna 'granülom' denir. Genellikle zararsızdır, ancak doktorunuzdan veya çocuk sağlığı hemşirenizden bir göz atmasını istemeniz gerekir. Bebeğimin kordonunun enfekte olup olmadığını nasıl anlarım?
Göbek deliği enfeksiyonu belirtileri şunları içerebilir:
- kırmızılık şişme
- yapışkanlık
- kötü bir koku
Bebeğiniz ayrıca ateş , yetersiz beslenme ve uyku hali gibi genel olarak rahatsız olma belirtileri gösterebilir . Bebeğinizin göbek bağı veya göbek deliğinin enfeksiyon kaptığını düşünüyorsanız en kısa sürede doktorunuza görünün.






