Hıçkırık

Hıçkırık

May 29, 2023 - 22:32
 0  60
Hıçkırık

Hıçkırık nedir?

Hıçkırık olarak da adlandırılan hıçkırık, bebeklerde ve yetişkinlerde tanıdık bir durumdur. Hıçkırık, diyaframın (göğüs ve karın arasındaki ince kas) istemsiz olarak kasılıp gerilmesiyle oluşur. Diyafram, akciğerler arasında asılı duran büyük bir kas tabakasıdır. Kaburgalar arası kaslarla birlikte çalışarak nefes almamıza neden olur. İstemsiz keskin bir nefes alımı, ses tellerinin hızla kapanmasına neden olur ve bu da tanıdık hıçkırık sesini oluşturur.

Bebekler neden hıçkırır?

Diyaframdaki sinirler tetiklendiğinde diyafram spazmlara girer. İlk etapta sinirlerin uyarılmasına neyin sebep olduğu net olarak anlaşılamamıştır. Bebeklerde hıçkırığın genellikle beslenmeden kaynaklandığı anlaşılsa da. 12 aya kadar olan bebeklerde, özellikle yeni doğanlarda, beslendikten hemen sonra hıçkırık sık görülür. Bebekler daha doğmadan anne karnındayken bile hıçkırabilirler.

Çocuklar neden hıçkırır? 

Hıçkırık mekanizmasının bebeklerden yetişkinlere kadar her yaştan insan için aynı olduğu anlaşılmıştır. Diyaframın istemsiz, keskin kasılması boğaza keskin bir hava alımına neden olur. Küçük dil (hava yolunun tepesindeki bir kanatçık) kapanırken 'hic' sesi çıkarır. Yetişkinlerde sıcak, baharatlı yiyecekler yemek, gazlı içecekler içmek, sigara içmek veya sakız çiğnemek hıçkırıklara neden olabilir.

Hıçkırdıklarında acıyor mu?

Bir bebek hıçkırdığında, tüm vücudu hareket ediyormuş gibi görünebilir ve hıçkırık sesi oldukça yüksek olabilir. Bununla birlikte, bebeğin hıçkırırken herhangi bir acı hissetmesi pek olası değildir. Bir bebek veya küçük bir çocuğun yaşadığı deneyimin, bir yetişkinin hıçkırık tutmasına benzer olduğunu söylemek doğru olur. Hıçkırık bazen az miktarda sütle birlikte reflü ataklarına eşlik edebilir. Gastro-özofagus hastalığı (GÖRH) teşhisi konan bebekler, mideden gelen asitin reflü nedeniyle yemek borusuna (yemek borusu) çıkmasından rahatsızlık duyabilirler.

Bebeklerde hıçkırıkları nasıl önleyebilir veya durdurabilirsiniz?

Hıçkıran bebekler için onları dik oturtup gaz çıkarmaya çalışmaktan başka yapılabilecek çok az şey vardır. Çoğu bebek, herhangi bir özel bakım veya tedavi olmaksızın birkaç dakika sonra hıçkırmayı bırakır.

Bebeğiniz beslendikten sonra sık sık hıçkırıyorsa, beslenme süresini uzatmayı deneyebilirsiniz. Biberonla beslenen bebekler için bu daha kolay olabilir. Beslemek için daha fazla zaman ayırmak bazen yardımcı olabilir çünkü bu daha rahattır. Daha yavaş bir emzik kullanmayı ve şişenin üstündeki vidalı kapağı sıkmayı deneyin. Bebeğiniz 6 aylık veya daha büyükse, içmesi için biraz soğutulmuş, kaynamış su vermeyi de deneyebilirsiniz.

Beslenirken bebeğinizin gazını daha sık çıkarmayı deneyebilirsiniz . Bebeğinizi kucağınıza veya omzunuzun üzerine dik bir şekilde oturtun ve sırtını hafifçe ovun veya hafifçe vurun. Genel bir kılavuz olarak, geğirmesi gereken bebeklerin çoğu bunu bir veya iki dakika sonra yapacaktır. Bebeğiniz rüzgardan rahatsız veya rahatsız görünmüyorsa ve siz ona fırsat verdikten sonra geğirmediyse, beslemeye devam edin.

Ne zaman bir doktora görünmeliyim?

Bebeğinizle ilgili duygularınızı takip etmeniz ve ne zaman kontrol ettirmeniz gerektiği önemlidir. Genel bir kılavuz olarak, aşağıdaki durumlarda bebeğinizi bir doktor tarafından kontrol ettirin:

  • bebeğinizin hıçkırıkları 5-10 dakika içinde geçmediyse
  • Bebeğinizin hıçkırıklarının uykularını veya davranışlarını etkilediğini hissediyorsanız
  • Bebeğinizin ten rengi değişirse veya esmer veya mavi görünüyorsa acil servise gidin .

like

dislike

love

funny

angry

sad

wow