Akne Türleri

Akne Türleri

Eyl 2, 2023 - 12:23
 0  35
Akne Türleri

Hepimiz gençken bir noktada sivilce sorunu yaşadık. O halde bugün çeşitli sivilce türlerini ve bunlara neyin sebep olduğunu ele alarak bu konuyu inceleyelim . Akne, saç köklerinin ölü cilt hücreleri, sebum ve cilt altındaki bakterilerle tıkanması sonucu ortaya çıkan yaygın bir cilt bozukluğudur. Aknenin ana nedeni hormonal değişiklikler, kirlilik, yanlış beslenme, yağlı/uygun olmayan cilt bakım ürünleri kullanımı, stres, bazı ilaçlar ve genetiktir. Gençler sıklıkla sivilcelerden etkilense de gerçek şu ki herkes her yaşta sivilce yaşayabilir.

Aknenin Farklı Türleri Nelerdir?

Akne vücudunuzun herhangi bir yerinde ortaya çıkabilir ancak esas olarak yüzünüzde, omuzunuzda, alnınızda ve göğsünüzde görülür. Dikkat etmeniz gereken sivilce türleri şunlardır :

  • Siyah noktalar

Siyah noktalar daha hafif bir sivilce türüdür. Bunlar yağ ve ölü deri hücreleriyle dolu koyu renkli, açık şişliklerdir. Gençler arasında çok yaygındır ve çoğunlukla burun bölgesinde, alında ve çenede görülürler. Siyah noktaların ana nedeni sebum üretimindeki artış ve androjendeki artıştır. Bazen aşırı terleme, nem ve bazı ilaçlar siyah nokta oluşumunun nedeni olabilir.

Siyah noktalar aşağıdaki gibi çeşitli şekillerde tedavi edilebilir:

  •  Salisilik asit popüler bir cilt temizleyicidir. Ölü hücreleri parçalamaya ve cilt tarafından üretilen fazla yağın cilt gözeneklerini tıkamadan önce giderilmesine yardımcı olur.
  • Retinol losyonları veya kremleri de gözeneklerin açılmasına yardımcı olabilir. Hatta vücudunuzun yeni cilt hücreleri üretmesine bile yardımcı olurlar.
  • Kimyasal peelingler cildin üst tabakasındaki ölü hücreleri uzaklaştırmanıza ve aynı zamanda yeni cilt hücrelerinin üretilmesine yardımcı olur.
  • Cilt fırçası aynı zamanda siyah noktalarınızı tedavi etmenize de yardımcı olur. Ancak kullandıktan sonra daima cildinizi nemlendirmeyi unutmayın .

Siyah noktaları önlemenin pek çok yolu vardır.Yüzünüzü günde iki kez temizleyiciyle yıkayabilir, alkolsüz cilt ürünleri kullanabilir, yastık kılıfınızı her hafta değiştirebilir ve yüzünüze sık sık dokunmamaya çalışabilirsiniz.

  • Beyaz noktalar

Beyaz nokta, açık sarı veya beyaz renkte olan başka bir sivilce şeklidir. Ölü hücreler, bakteriler ve yağ cildinizin gözeneklerinde sıkışıp kaldığında beyaz noktalar oluşur. Beyaz noktaların nedeni tıkalı/kapalı gözeneklerdir. Gözeneklerinizin tıkanmasının nedeni hormonal dengesizlik , aşırı sebum üretimi veya cilt yağıdır. Çoğunlukla yüzünüzün T bölgesinde görülür.

Beyaz noktaları tedavi etmenin farklı yöntemleri şunlardır:

  • Sıkılaştırıcı kullanmak cilt hücrelerinizi küçültmeye ve fazla sebumu kurutmaya yardımcı olacaktır. Ayrıca sivilcelere neden olan bakterilerin yok edilmesine de yardımcı olur.
  • Benzoil peroksit, cildin ürettiği fazla yağın kurumasına yardımcı olan başka bir antibakteriyel üründür.
  • Diğer bir ürün ise cildinizin pul pul dökülmesine yardımcı olan ve aynı zamanda ölü cilt hücrelerini ortadan kaldıran Alfa hidroksi asittir.

 Artık cildinizin beyaz noktalardan korunması için yüzünüzü her gün hafif bir temizleyiciyle yıkamanız, çok fazla güneşe maruz kalmaktan kaçınmanız ve daima güneş koruyucu kullanmanız, yağlı olmayan cilt ürünleri kullanmanız ve yatmadan önce makyajınızı temizlemeyi unutmayın. 

  •  Papüller

 Papüller cildinizde görünen küçük, kırmızı şişliklerdir. Bunlar inflamatuar sivilcelerdir ve irin içermezler. Bu papüllerin oluşumunun nedenleri bakteriler, aşırı miktarda sebum üretimi ve androjenlerdir. Ayrıca, çok fazla stres yaparsanız veya uygunsuz bir diyet uygularsanız bu sivilce daha da kötüleşebilir.

Papülleri tedavi etmenin çeşitli yolları şunlardır:

  • Doktorlar bu iltihaplı döküntüleri tedavi etmek için size antibiyotik reçete edebilir. Ciltte bulunan bakterileri öldürmeye yardımcı olurlar ve ayrıca cildin kızarıklığını azaltırlar.
  • Kadınlar ayrıca papülleri tedavi etmek için, özellikle doğum kontrolüne ihtiyaç duyan kadınlara reçete edilen doğum kontrol haplarını da tüketebilirler.
  • Elma sirkesini su ile birlikte yüzünüze sürerseniz sivilceye neden olan bakterilerin öldürülmesine yardımcı olacaktır.
  •  Yeşil çay, iltihabı azaltmaya yardımcı olan başka bir güçlü bileşendir.

Sivilce papüllerinin oluşmasını önlemek için yüzünüzü hafif bir temizleyiciyle temizlemeye çalışın, cildinizi her gün nemlendirin, sağlıklı ve doğru beslenmeye devam edin ve cildinizin nemli kalmasını sağlayacak kadar su tüketin.

  • Püstüller

 Çeşitli sivilce türleri arasında püstüller, irin olarak bilinen sarımsı bir sıvı içeren daha büyük olanlardır. Bunlar cildinizin yüz, boyun, saç çizgisi ve sırt gibi herhangi bir bölgesinde oluşabilen kırmızı şişliklerdir. Püstüller zararsız olmasına rağmen çok acı vericidir. Püstüller, ölü cilt hücreleri, yağ ve bakteriler tarafından tıkanan cilt gözeneklerinin duvarları parçalandığında ortaya çıkar.

Bu sivilce türü çeşitli şekillerde tedavi edilebilir:

  • Cildinizi pul pul dökmek için salisilik asit kullanabilir ve ayrıca sivilceye neden olan bakterileri öldürmek için benzoil peroksit kullanabilirsiniz.
  • Yüzünüze kil maskeleri uygulamak gibi ev ilaçlarını kullanabilirsiniz. Cildinizdeki kiri ve yağı çekmenize yardımcı olarak püstüllerin daha fazla oluşmasını önleyecektir.
  • Aloe vera jeli, cildinizi rahatlatan antiinflamatuar özellikler içeren başka bir doğal maddedir.

 Bu tür lekeleri önlemek için cildinizi temiz ve nemli tutmanız, dışarı çıkmadan önce yeterli miktarda güneş koruyucu kullanmanız ve yatmadan önce nemlendirici sürmeyi unutmayın.

  • Nodüller

 Nodüller, cildinizde kırmızı şişlikler şeklinde görünen iltihaplı sivilcelerdir. Cildin derinliklerinde sert ve büyük, ağrılı şişliklerdir. Bunlar, sebumların ve saç çizgilerinin cilt gözeneklerinin altında sıkışıp kalması nedeniyle aşırı terlemeden kaynaklanır. Diğer nedenler hormonal değişiklikler, uygunsuz cilt bakımı rutini ve bazı durumlarda genetiktir. Bu evde veya kendi başınıza tedavi edilemez. Bunu tedavi etmek için profesyonel cilt bakımına ihtiyacınız var.

 Bu tür sivilceleri tedavi etmenin farklı yolları şunlardır:

  • Ağızdan alınan ilaçların kullanılması iltihabın azaltılmasına ve nodüllerin ve sivilcelerin tedavisinde yardımcı olur.
  •  Cildinizde sıkışan gözenekleri açmak için reçeteli salisilik asit ve retinoidleri kullanabilirsiniz.
  • Sivilcelerden kurtulmak için kimyasal peeling, lazer tedavisi veya başka herhangi bir yöntemi tercih edebilirsiniz.
  •  Kortizon enjeksiyonları da büyük ve ağrılı nodüllerin küçültülmesinde oldukça faydalıdır.

 Şimdi, bu nodül sivilcesini önlemek için cildinizi daima temiz tutmaya çalışın, nemlendirici ve güneş kremi gibi kaliteli cilt bakım ürünleri kullanın ve stresi uzak tutmak için her gün birkaç dakika meditasyon yapmaya çalışın.

Akne, her yaş grubundaki insanı her zaman etkileyebilen genel bir cilt sorunudur. Cildimizde farklı sivilce türleri ortaya çıkar ve çeşitli sivilce ve sivilce tedavileri mevcuttur. Farklı ev ilaçlarını denemek iyi bir seçenek olabilir ancak yardımcı olmadıkları takdirde bir dermatoloğa başvurmalısınız.

like

dislike

love

funny

angry

sad

wow