Bıngıldak
Bıngıldak

Bıngıldak nedir?
Bıngıldak, yeni doğmuş bir bebeğin kafatasının 'yumuşak noktasıdır'. Bebeğinizin beyninin ve kafatasının normal büyümesi ve gelişmesi için önemli olan benzersiz bir özelliktir . Sağlık ekibiniz rutin ziyaretler sırasında bebeğinizin bıngıldaklarını kontrol edecektir . Bebeğinizin başının üst kısmına dokunursanız, kemiklerin arasında yumuşak bir nokta hissedebilirsiniz - bu bir bıngıldaktır. Yeni doğmuş bir bebeğin kafatası, dikiş adı verilen fibröz eklemlerle birbirine bağlanan plakalar olarak bilinen kemik bölümlerinden oluşur.
Dikişler biraz esneklik sağlar ve bebeğinizin doğum kanalından geçerken başının hafifçe daralmasına izin verir. Dikişler aynı zamanda bebeğinizin ilk yıllarında kafasının büyümesini sağlar. Bebeğinizin kafatasında 2 adet fontanel bulunur. Bunlar, kafatası plakalarının birleştiği deri kaplı boşluklardır. Ön bıngıldak bebeğinizin başının üst kısmında, arka bıngıldak ise bebeğinizin başının arkasında bulunur.
Bebeğimin bıngıldakları ne zaman kapanacak?
Arka bıngıldak genellikle bebeğiniz 2 aylıkken kapanır. Ön fontanel 4 ila 26 aylıkken herhangi bir zamanda kapanabilir. Yaklaşık her 2 bebekten 1'inde 14 aylık olduklarında bıngıldak kapalı olacaktır.
Bebeğimin bıngıldaklarına dokunabilir miyim?
Evet, bebeğinizin bıngıldaklarına nazikçe dokunabilirsiniz. Parmaklarınızı bebeğinizin başında hafifçe gezdirirseniz muhtemelen hissedebilirsiniz. Doktorunuz, rutin tıbbi muayenelerinin bir parçası olarak bebeğinizin bıngıldaklarına dokunacaktır. Nazik davrandığınız sürece bebeğinizin bıngıldaklarına dokunmaktan çekinmenize veya endişelenmenize gerek yok.
Normal bir fontanel neye benziyor?
Bebeğinizin bıngıldağı yumuşak ve düz olmalıdır. Bir bıngıldağa hafifçe dokunursanız, bazen hafif bir titreşim hissedebilirsiniz - bu normaldir. Bir bıngıldak değişirse veya normalde olduğundan farklı bir his veriyorsa, doktorunuza veya ebenize gösterin , bu bebeğinizin sağlığının kontrol edilmesi gerekebileceğinin bir işareti olabilir.
Batık bıngıldak
Bebeğinizin bıngıldaklarının düşük veya çökük olduğunu fark ederseniz, bebeğiniz susuz kalmış olabilir. Ancak, bebeğinizin bıngıldakları çökmeden önce diğer susuzluk belirtilerini fark edebilirsiniz.
Diğer dehidrasyon belirtileri şunları içerir:
- daha az ıslak bez kullanmak
- iyi beslenmemek
- kusma veya ishal nedeniyle sıvı kaybetme
- çok sıcak havalarda terleme
- daha az uyanık
Şişkin bıngıldak
Şişkin veya şişmiş bir bıngıldak, menenjit veya ensefalit (beyindeki enfeksiyonlar), beyin kanaması (beyinde kanama), hidrosefali, apse veya beyinde artan basıncın başka bir nedeni dahil olmak üzere bir dizi ciddi ancak nadir durumun işareti olabilir. . Bebeğinizin bıngıldaklarının şişkin veya çökük olduğunu düşünüyorsanız hemen tıbbi yardım alın.
Ya bir fontanel çok erken kapanırsa?
Bebeğinizin bıngıldakları erken kapanabilir. Bu birkaç nedenden dolayı olabilir. Bebeğinizde hipertiroidizm (yüksek tiroid hormonu seviyeleri) veya hiperparatiroidizm (yüksek paratiroid hormonu seviyeleri) olabilir. Erken bıngıldak kapanmasının bir başka nedeni de kraniosinostoz olarak bilinen bir durumdur. Kraniosinostoz, bir bebeğin kafatasındaki kemik plakaları arasındaki bir veya daha fazla lifli eklemin (dikişlerin) beyin büyümesini tamamlamadan önce çok erken kaynaşmasıyla oluşur. Beyin büyümeye devam ederken, kafatasını içeriden iter ancak kapalı alana doğru genişleyemez. Bu, kafatasının alışılmadık bir şekle sahip olmasına neden olur. Bebeğinizin bıngıldaklarının erken kapandığını fark ederseniz, bebeğinizin kafatası boyunca bir çıkıntı hissediyorsanız veya bebeğinizin kafasının alışılmadık bir şekle sahip olduğunu düşünüyorsanız, bebeğinizi aile hekimine veya çocuk doktoruna götürün .
Ya bir fontanel kapanmazsa?
Bebeğinizin bıngıldakları birkaç nedenden dolayı zamanında kapanmayabilir. Gecikmiş bıngıldak kapanmasının yaygın nedenleri arasında konjenital hipotiroidizm (doğuştan düşük tiroid hormonları), Down sendromu , beyin içindeki artan basınç, raşitizm ve ailesel makrosefali (geniş kafaya sahip olma genetik eğilimi) yer alır. Bebeğinizin bıngıldaklarından biri veya her ikisi de 2 yaşına geldiklerinde kapanmamışsa, aile hekiminiz veya çocuk doktorunuzla konuşun.






