Laktoz İntoleransı Nedir?
Laktoz İntoleransı Nedir?

Çocukken annen sana hep sütünü içmeni hatırlatmış olabilir. Ancak bu günlerde birçok yetişkin, kendilerini bir dereceye kadar laktoz intoleransı olarak bilinen şeyle karşı karşıya buluyor. Laktoz, süt ürünlerinde bulunan bir şekerdir. Laktoz içeren yiyecek veya içecek tükettiğinizde, ince bağırsakta laktaz adı verilen bir enzim şekeri sindirmenize yardımcı olur. Ancak laktoz intoleransınız olduğunda, bu şekerleri sindirme yeteneğiniz azalır ve bu, aşırı gaz ve diğer gastrointestinal semptomlara neden olabilir.
Laktoz intoleransının en yaygın türü birincil laktoz intoleransıdır. Birincil laktoz intoleransında, normal miktarda laktaz ile doğarsınız. Ancak ergenliğe veya yetişkinliğe ulaştığınızda laktaz üretiminiz keskin bir şekilde azalır ve süt ürünleri içeren gıdaları sindirmek zorlaşabilir.
İkincil veya edinilmiş laktaz eksikliği, çölyak hastalığı , gastroenterit veya Crohn hastalığı gibi bir enfeksiyon veya hastalık ince bağırsağa zarar verdiğinde ortaya çıkar. Konjenital laktaz eksikliği, doğumdan itibaren çok az laktaz üreten veya hiç laktaz üretmeyen ince bağırsağı içeren nadir görülen kalıtsal bir hastalıktır. İyi haber şu ki, laktoz intoleransı olan çoğu insan, tüm süt ürünlerini bırakmak zorunda kalmadan semptomlardan kaçınabilir.
Laktoz İntoleransının Belirti ve Semptomları
Laktoz intoleransınız olabileceğine dair bir ipucu, süt ürünlerini tükettikten yaklaşık yarım saat ila iki saat sonra, aşağıdaki gastrointestinal sorunlardan bazılarını yaşamanızdır:
- Karın krampı
- şişkinlik
- İshal ve gevşek dışkı
- Gaz
- Mide bulantısı
- Gürleyen veya hırıltılı sesler
- Karın ağrısı
Akılda tutulması gereken bir şey var: Laktoz intoleransı, bağışıklık sisteminiz sütteki proteinlere aşırı tepki verdiğinde ortaya çıkan süt alerjisi ile aynı şey değildir. Yavaş yavaş ortaya çıkmak yerine, süt alerjisinin semptomları - kurdeşen , hırıltılı solunum ve kusma - tipik olarak siz süt ürünlerini yedikten hemen sonra ortaya çıkar. Ve genellikle bebekleri ve çocukları etkileyen süt alerjisi yaşamı tehdit edebilir.
Laktoz İntoleransının Nedenleri ve Risk Faktörleri
Laktoz intoleransı olan birçok insanda laktaz enzimi eksikliği vardır çünkü ince bağırsakları yeterli laktaz üretmez. Bu eksiklik, sindirilmemiş laktozun kalın bağırsak ve kolona girdiği laktoz malabsorpsiyonuna yol açabilir. Orada bakteriler onu parçalayarak kolonda artan gaz ve sıvıya (ve hoş olmayan şişkinlik, şişkinlik ve diğer karın semptomları) neden olur. Laktoz intoleransı kalıtsal olma eğilimindedir. Yukarıda belirtildiği gibi, durumun nadir bir nedeni konjenital laktaz eksikliği olarak bilinir. Konjenital laktaz eksikliğinde bebekler laktozu parçalama yeteneği olmadan doğarlar. Şiddetli ishal ana semptomdur.
Laktoz intoleransı için risk faktörleri şunları içerir:
- Yaş (ergenlik veya genç yetişkinlik döneminden sonra ortaya çıkma eğilimindedir)
- Bir kişinin ırkı veya etnik kökeni
- Erken doğum
Laktoz İntoleransı Nasıl Teşhis Edilir?
Süt ürünleri yedikten sonra sıklıkla gastrointestinal semptomlarınız olduğunu fark ederseniz, sorunu teşhis etmek için muhtemelen ne yaşadığınızı, tıbbi geçmişinizi ve yeme alışkanlıklarınızı soracak ve fizik muayene yapacak olan doktorunuzu görmek isteyebilirsiniz.
Ne kadar süt ürünü yediğinizi de takip etmek isteyebilirsiniz. (Bu yiyecekleri ne zaman yediğinizi ve neyle birlikte yediğinizi not etmeyi unutmayın.) Hangi süt ürünlerinin ne kadarının rahatsızlığa neden olduğunu doktorunuza bildirdiğinizden emin olun. Doktorunuzu ziyaret etmeden önce, semptomlarınızın hafifleyip hafiflemediğini görmek için birkaç gün boyunca diyetinizden süt ürünlerini kesmeyi düşünün.
Laktoz İntoleransının Süresi
Laktoz intoleransının tedavisi yoktur, ancak çoğu insan diyetlerinde değişiklikler yaparak semptomlarını kontrol edebilir. Laktoz içeren gıdalardan kaçınarak veya ölçülü olarak yiyerek semptomlardan kaçınabilirsiniz.
Laktoz İntoleransı İçin Tedavi ve İlaç Seçenekleri
Laktoz intoleransının tedavisi yoktur, ancak diyetinize dikkat ederek ve değiştirerek semptomları yönetmek mümkündür. Muhtemelen süt ürünlerini tamamen kesmenize bile gerek yoktur. Farklı süt ürünlerini deneyerek ve semptomlarınızı ölçerek başlayın, vücudunuzun nasıl tepki verdiğini görmek için küçük miktarlara bağlı kalın. Ayrıca, süt ürünlerini tek başına yememek, ancak diğer yiyeceklerle (örneğin tahıllı süt veya krakerli peynir) denemek de yardımcı olabilir.
Sert peynirler ve canlı kültür yoğurdu gibi bazı süt ürünlerinde laktoz oranı diğerlerine göre daha düşüktür, o yüzden bunlarla başlayın. Ayrıca laktoz içermeyen ve laktozu azaltılmış süt ve süt ürünlerini denemek veya süt ürünleri yerken veya içerken laktaz tableti almanızın mantıklı olup olmadığını doktorunuza sormak isteyebilirsiniz. Laktaz tabletleri, laktozu parçalayan enzim olan laktaz içerir. Süt ürünlerini yemeden veya içmeden önce alabilirsiniz. Ayrıca içmeden önce süte laktaz damlası ekleyebilirsiniz. Laktaz, yiyecek ve içeceklerdeki laktozu parçalayarak laktoz intoleransı semptomlarına sahip olma şansınızı azaltır . Bununla birlikte, laktaz ürünlerini kullanmadan önce doktorunuza danışın. Küçük çocuklar ve hamile veya emziren kadınlar bunları kullanamayabilir.Yeterli kalsiyum almaya da dikkat etmelisiniz. Kalsiyum takviyeleri almanın mantıklı olup olmadığını doktorunuza sorun. Büyüme ve güçlü kemikler için kalsiyuma ihtiyaç duyduklarından, laktoz intoleransı olan çocukların bir doktora görünmeleri özellikle önemlidir. Süt ve süt ürünleri en yaygın kalsiyum kaynaklarıdır, ancak diğer iyi kalsiyum kaynakları şunları içerir:
- Konserve somon veya sardalya
- Brokoli ve lahana gibi yapraklı yeşil sebzeler
- portakal
- Badem
- kuru fasulye
- soya peyniri






