Bebeğim 3 Aylık
Bebeğim 3 Aylık

3 Aylık
3. ayda bebeğiniz sizinle güçlü bir bağ kurmuş olacaktır. Size bolca gülümsemeyle karşılık verecekler ve hatta sizinle kendi yöntemleriyle konuşabilirler. Ağlamanın en kötüsü neredeyse bitmek üzeredir ve bebeğiniz büyürken kendi küçük kişiliğine dönüşürken gerçekten keyfini çıkarabilirsiniz.
Bebeğiniz 3 aylık olduğunda arka bıngıldak (başının arkasındaki yumuşak nokta) kapanmış olmalıdır. Başlarının üstünde hala yumuşak bir nokta olacak. Bebeğinizin kafası vücudundan daha hızlı büyümüş gibi görünebilir. Bu normaldir - vücut yakında yakalayacaktır.
Geceleri yine rahatsız bir uyku çekeceksiniz, ancak 3. aydan itibaren pek çok bebek "sürekli uyumaya" başlar (bu, geceleri aralıksız 5 veya 6 saat uyumak anlamına gelir). Ancak bebeğiniz bunu yapmıyorsa endişelenmeyin.Süreç bütün bebeklerde farklı olabilir.
Bebeğim ne yapabilir?
Fiziksel Gelişme
Bundan sonra bebeğiniz kollarında ve ellerinde kaslar geliştikçe nesnelere uzanmaya başlayacaktır. Bir şeyleri ağızlarına sokmaya çalışacaklar. Fiziksel olarak bebeğiniz baş hareketlerini daha iyi kontrol edecek ve otururken başını dik tutmaya başlayacaktır. Onlara yüz üstü zaman verdiğinizde , önden arkaya doğru yuvarlandıklarını, başlarını kaldırdıklarını veya elleriyle göğüslerini yukarı ittiklerini fark edebilirsiniz. Kollarını sallayacaklar ve bacaklarını güçlü bir şekilde tekmeleyecekler. Ayakları yerde veya kucağınızda olacak şekilde dik tutarsanız, muhtemelen bacaklarını aşağı doğru iterler. Çoğu zaman, sarkan bir nesnenin yakınındaysalar, yumruklarını sıkarak ona vururlar. Ancak bir nesneyi kavramak için parmaklarını da açabilirler.3 aya kadar çoğu bebek ellerini de birleştirebilir.
Bilişsel Gelişim
Henüz ellerini ve gözlerini tam olarak koordine edememelerine rağmen, nesnelere uzun uzun bakıp onları sallayabilir veya tıngırdatabilirler. Dokunma duyuları da daha hassas hale geliyor. Bu yaştaki bebekler de daha uzun süre şeylere dikkat etmeye başlar.
Sosyal Gelişim
Bu yaştaki bebekler yabancılara gülümseyecekler ama artık ebeveynlerinin kim olduğunu kesinlikle biliyorlar. Beyinleri hızla büyüyor ve insanları seslerinin yanı sıra görme ve koklama yoluyla da tanımaya başlayacaklar.
Duygusal Gelişme
Şimdiye kadar bebeğiniz duyguları ve iletişimi deneyimlemeye başlayacak. Farklı ifadelere cevap verecekler, sesinizi tanıyacaklar ve sizi duyduklarında sizi aramak için dönecekler. Yüksek sesle gülmeye başlayabilirler ve hayretle etraflarına bakarlar ( özellikle el ve ayak parmaklarına)
Dil Gelişimi
Onlarla konuştuğunuzda çok fazla homurdanacaklar ve size cevap vermeye çalışacaklar.
Bebeğimin gelişmesine nasıl yardımcı olabilirim?
Bu, dilin temellerinin atıldığı zamandır . Bebeğinizle mümkün olduğunca çok konuşun ve okuyun. Dilin nasıl çalıştığını ve konuşmaların nasıl gidip geldiğini öğrenmelerine yardımcı olacaktır. Bebeğinize kendisini ifade etmesi için onu cesaretlendirmek için kelimelerle veya farklı seslerle yanıt verin. Büyük, parlak resimler içeren bebek kitaplarını seçin. Sözlerin ne olduğu önemli değil, önemli olan sesinizin tonu. Bebeğinizin etrafındaki şeyleri gösterin ve onlara isimlerini söyleyin. İki dilli bir evde yaşıyorsanız , bebeğinize dünyayı anlatmak için her iki dil de kullanılabilir. Bebeğiniz karnının üzerindeyken önüne bir oyuncak sallayarak boyun ve sırt kaslarının gelişmesine yardımcı olabilirsiniz. Ayrıca kavramayı öğrenmelerine yardımcı olacak bir oyuncak da verebilirsiniz. Kürk, keçe ve doku gibi farklı malzemelerle okşayarak dokunma duyularını harekete geçirin. Sarılmak, masaj yapmak ve havada hareket ettirmek onları sakinleştirmeye yardımcı olacaktır.






