Yaz Aylarında Güneş Güvenliği

Yaz Aylarında Güneş Güvenliği

May 21, 2023 - 22:39
May 21, 2023 - 22:55
 0  21
Yaz Aylarında Güneş Güvenliği

İster arka bahçenizde barbekü yapın, ister dağlarda yürüyüş yapın, ister tropikal bir tatil için Karayipler'e gidin, yaz mevsimi dışarıda olmak içindir. Güneşten korunmanın yaz aylarında alınması gereken en önemli sağlık önlemlerinden biri olması şaşırtıcı değil. Güneş ışığı ve sıcak hava, açık havada geçirilen süreyi büyük ölçüde artırırken, güneş aynı zamanda tehlikeli olabilir. Bununla birlikte, güneşten korunmak için birkaç basit ipucu ve püf noktası ile bu yaz dışarıda geçirdiğiniz süre boyunca eğlenceyi en üst düzeye çıkarabileceksiniz. 

Dikkate alınması gereken güneş güvenliği öğelerinin bir listesi:

  • Güneş kremi (en az SPF 50)
  •  UPF-koruyucu giysi (ultraviyole koruma faktörü)
  •  Polarize UV ​​koruyucu güneş gözlüğü (%99+ önerilir)
  •  Güneş şemsiyesi veya çadır
  •  Geniş ağızlı şapka

Güneş güvenliği uzmanları, yaşı ne olursa olsun herkesin en az SPF 50'lik geniş spektrumlu bir güneş koruyucu kullanarak cildini korumasını, yoğun saatlerde (10:00 - 16:00) güneşten kaçınmasını ve en az geniş kenarlı bir şapka takmasını önermektedir. Kendinize veya küçüklerinize güneş kremi sürerken kulak, el ve diz arkası gibi bölgeleri unutmayın. Ve en az iki saatte bir yeniden uyguladığınızdan emin olun - yüzüyorsanız veya terliyorsanız daha sık.

Ekvatora ne kadar yakınsanız, güneş ışınları o kadar yoğun olur. Bu nedenle, normalde evde alışık olduğunuzdan daha fazla tropikal yerlerde güneşte daha az süre kalarak yanma olasılığınız daha yüksektir. Ayrıca, tropikal tatillerde genellikle suda bol bol zaman geçirilir. Bu, korunmaya devam etmek için güneş kremini yeniden uygulama konusunda ekstra gayret göstermeniz gerektiği anlamına gelir . Güneş kreminizin su geçirmez mi yoksa suya dayanıklı mı olduğuna dikkat edin.

Teknelerde veya kumsalda uzanırken, sudan ve kumdan yansıyan ışınlara maruz kalırsınız ve bu da güneşe maruz kalma riskinizi daha da artırır. Kum ve su gibi yüzeyler güneş ışınlarının %80'e kadarını yansıtabilir. Yani bu yüzeylerde uzun süre uzandığınızda güneş ışınları bir kez yukarıdan bir kez de aşağıdan size çarpıyor. Güneş en çok 10:00 ile 16:00 saatleri arasında yoğundur, bu nedenle bu saatlerde gölgeyi en üst düzeye çıkarmaya çalışın ve uzun süre güneşe maruz kalmayı sabah erken saatlerde veya öğleden sonra geç saatlere saklayın.

 Yüksek Rakımlarda güneş daha güçlüdür , çünkü tam anlamıyla güneşe daha yakınsınızdır. Güneş ışınlarını absorbe edecek ve/veya saçacak daha az atmosfer olduğundan, UV ışınlarının doğrudan cildinize daha yoğun bir şekilde çarpması anlamına geldiği için, yükseklerde daha fazla UV maruziyeti olur. Ayrıca, UV'ye maruz kalma daha yüksek olsa bile sıcaklıklar daha yüksek rakımlarda çok daha soğuk olabileceğinden, çok fazla güneşe maruz kaldığınızı bile hissetmeyebilirsiniz. Bu nedenle, asla sıcak hissetmeseniz de, yine de kötü bir güneş yanığı ile karşılaşabilirsiniz.

Bebekler ve Çocuklar için güneş güvenliği çok önemlidir.Hassas ciltleri için nihai koruma olarak bebekler ve küçük çocuklar söz konusu olduğunda gölge bir numaralı önceliktir. Aslında, 6 aylıktan küçük bebeklerin uzun süreli doğrudan güneş ışığından tamamen uzak tutulması önerilir. Araba veya uçak seyahati için seyahat boyutuna yoğunlaşan çok sayıda açılır güneşlik veya gölgelik mevcuttur. Bebekleri ve çocukları çok fazla güneşe maruz kalmaktan korumak özellikle önemlidir.

Pek çok giyim markası, küçükler için UV koruyucu giysiler ve mayolar üretmektedir. Bebeğe özel güneş kremleri de cilde duyarlı bileşenler ve ek koruma katmanları ile mevcuttur.

Güneş Yanıklarını Tedavi Etmek İçin İpuçları:

Tüm önlemleri almanıza rağmen siz veya küçükleriniz yanmaya devam ediyorsa , kaybedilen sıvıları yerine koymak için bol su içtiğinizden emin olun. Cildi yatıştırmaya yardımcı olması için soğuk su veya aloe vera kullanın. Güneş yanığınıza su toplaması, şiddetli ağrı veya ateş eşlik ediyorsa, bir doktora danışın.

like

dislike

love

funny

angry

sad

wow