Hamilelikte Sırasında Küçük Bebeğe Sahip Olmak

Hamilelikte Sırasında Küçük Bebeğe Sahip Olmak

Haz 11, 2023 - 23:02
 0  13
Hamilelikte Sırasında Küçük Bebeğe Sahip Olmak

Bazı bebekler hamilelik sırasında diğerlerinden daha küçük olabilir. Ancak önemli olan, bebeğinizin rahminizde boyutları ne olursa olsun sağlıklı bir şekilde büyümesidir.Doktorunuz veya ebeniz, daha yavaş bir büyümeden 'tarihler için küçük', 'gebelik için küçük' veya 'fetal büyüme geriliği' olarak söz edebilir.

Bebeğim neden küçük?

Beklenenden daha küçük olan bebeklerin çoğu sağlıklıdır. Bazı durumlarda, ebeveynlerinin büyüklüğü ve etnik kökenleri göz önüne alındığında, bebekler küçüktür ve uygun şekilde büyütülür. Ancak gebeliklerin %10 kadarı 'fetal büyüme geriliği'nden etkilenecektir. Bu, hamileliğinizin yakından izlenmesi gerektiği anlamına gelen daha ciddi bir komplikasyondur. Pek çok durumda, fetal büyüme geriliği olan bebekler küçüktür çünkü plasenta, her zaman bir neden bulunamasa da bebeğin artan besin ve oksijen ihtiyacını karşılayacak kadar gelişmemiştir. Fetal büyüme geriliği olan bir bebeğe sahip olmak için risk faktörleri şunları içerir:

  •  daha önce küçük bir bebek sahibi olma,
  •  preeklampsi veya ölü doğum sitomegalovirüs ( CMV ) gibi plasentadan geçen bir enfeksiyon
  •  hamileliğin erken döneminde ağır kanama yüksek tansiyon , böbrek hastalığı veya diyabet gibi kronik bir sağlık durumuna sahip olmak
  • şiddetli anemi veya yetersiz beslenme
  •  sigara içmek , alkol almak veya yasa dışı uyuşturucu kullanmak
  •  bebekte genetik veya kromozomal bir durum
  •  çoğul gebelik (ikizler, üçüzler veya daha fazlası) olması

Bir bebeğin boyu nasıl ölçülür? 

Rutin doğum öncesi kontroller sırasında doktorunuz veya ebeniz, kasık kemiğinizden rahminizin  tepesine kadar karnınızı ölçerek bebeğinizin büyümesini ve boyutunu tahmin etmek için bir mezura kullanacaktır. Bu, 'semfizyel fundal yükseklik ölçümü' (SFH) olarak bilinir ve hamilelik sırasında bebeğin büyümesi hakkında bazı bilgiler verir. Fetal büyüme geriliği için risk faktörleriniz varsa veya bebeğinize bu teşhis konduysa, bebeğinizin büyümesi mezura yerine ultrasonla daha yakından izlenebilir.

Her hamilelik benzersizdir. Doktorunuz veya ebeniz her kontrolde bebeğinizin gelişimini takip edecektir. Bebeğinizin büyümesinin yavaşladığına dair işaretler varsa sizinle sonraki adımlar hakkında konuşacaklar.

Bebeğim küçükse endişelenmeli miyim?

Küçük bebeklerin çoğu sağlıklı olacaktır. Bununla birlikte, bebeğinizde fetal büyüme geriliği varsa, bu komplikasyon riskini ve ne yazık ki ölü doğum riskini de artırır . Doktorunuz ve ebeniz, bunun olma riskini azaltmak için sizi ve bebeğinizin sağlığını yakından izleyecektir. Planlanmış doğum öncesi ziyaretlerinize katılarak ve bebeğinizin hareketlerini yakından takip ederek bebeğinizin sağlığını izleyebilirsiniz. Herhangi bir aşamada bebeğinizin hareketlerinden endişe duyuyorsanız hemen doktorunuzu veya ebenizi arayın. Doktorunuz veya ebeniz de bebeğinizin doğması için en uygun zaman hakkında sizinle konuşabilir.

Bazen bebeğinizin erken, yani doğum tarihinizden önce doğması gerekebilir. Her durum farklı olacaktır; doktorunuz veya ebeniz, her adımda size kişiselleştirilmiş tavsiyeler verecektir. Genellikle fetal büyüme geriliği olan bir bebek normal vajinal doğumla doğabilir , ancak hem doğum sırasında hem de doğumdan sonra sizin ve bebeğinizin ekstra bakıma ihtiyacı olabilir. Bu, uzman tıbbi hizmetlere erişebileceğiniz bir yerde doğum yapmanın en iyisi olduğu anlamına gelir. Doğum yapabileceğiniz en iyi yer hakkında doktorunuzla veya ebenizle konuşun .

Küçük bebek sahibi olma riskini azaltmak için herhangi bir şey yapabilir miyim?

Genellikle bir bebeğin küçük olmasını önlemek için yapabileceğiniz hiçbir şey yoktur. Ancak hamilelik sırasında kendinize bakmanız, fetal büyüme geriliği olan bir bebeğe sahip olma riskini azaltmak için önemlidir.

  • sigarayı bırakmak (şu anda sigara içiyorsanız)
  • dengeli, sağlıklı bir diyet
  • hamilelik sırasında sağlıklı bir kiloda kalmak
  •  alkol ve yasa dışı uyuşturuculardan kaçının

 Bebeğiniz düşük doğum ağırlığı ile doğarsa ne beklemelisiniz?

Bebeğiniz doğumda 2,5 kg'ın altındaysa, kafası vücudunun geri kalanından çok daha büyük görünebilir. Çok az vücut yağıyla zayıf görünebilirler. Düşük doğum ağırlıklı veya prematüre doğan bebeklerin yenidoğan yoğun bakım ünitesine veya özel bakım ünitesine (SCN) yatırılmaları gerekebilir .

 Düşük doğum ağırlıklı bebeklerin karşılaştığı zorluklardan bazıları şunları içerebilir:

  • nefes alma veya kalp problemleri
  •  doğumda düşük oksijen seviyeleri
  • vücut ısısını korumada zorluk
  •  beslenme ve kilo almada zorluk
  •  enfeksiyon beyinde kanama 
  •  gözleri ve görme sorunları
  •  bağırsakları ile ilgili sorunlar

 Bu durumların prematüre bebeklerde ve fetal büyüme kısıtlılığı olanlarda ortaya çıkma olasılığı daha yüksektir. Başka bir komplikasyon yoksa, düşük doğum ağırlıklı bebekler fiziksel büyümelerinde genellikle 'yetişirler'. Bununla birlikte, daha sonraki yaşamlarında, ortalamadan daha küçük doğan insanların diyabet , obezite , kalp sorunları ve yüksek tansiyon geliştirme olasılığı daha yüksektir .

like

dislike

love

funny

angry

sad

wow